HABER

Yatırımcının önceliği "güven" ve "itibar"

ANKARA (ANKA)- Deloitte'un araştırmasına göre, yatırımcı şirketlerin önceliği güven ve itibar olarak belirlendi.

Yatırım yapılacak şirketlerde en çok araştırılan diğer iki konu da hukuki ihtilaf ve şüpheli kaynaklar. Çalışmaya katılan şirketlerin yüzde 70'i araştırma sonuçlarına dayanarak en az bir kez yurtdışındaki iş anlaşmasından çekildiğini ifade ediyor.Deloitte'un şirketlerin gelişmekte olan ekonomilere yatırım yaparken hangi noktaları araştırdıklarını inceleyen, "Çitin Diğer Tarafına Atlamadan Eğilip Bakın" başlıklı raporunu yayımladı. Rapora göre, şirketlerin yüzde 67'si yatırım yapacağı şirketi mutlaka önceden kapsamlı bir şekilde araştırıyor.Bu araştırmada öncelikle yatırım yapılacak şirketin güvenirliliği ve itibarı, yasal mevzuat, hukuki ihtilaflar ve şüpheli sermaye kaynaklar inceleniyor. Deloitte'un çalışmasına katılan şirketlerin yüzde 70'i araştırma sonuçlarının olumsuz çıkmasından ötürü en az bir kez iş anlaşmasından çekildiğini bildirdi.

AMERİKAN ŞİRKETLERİ TEMKİNLİ

Araştırmaya göre, şirketlerin sadece üçte ikisi Amerika dışında bir satın alma ya da yatırım gerçekleştirmeden önce potansiyel riskleri her zaman inceliyor. Bu oran yurtdışında ortak teşebbüs gibi iş ilişkilerine girenlerde yüzde 50'ye kadar düşüyor. Ancak, örgütlü suç veya terör örgütleri ile muhtemel bağlantılar gibi, şirketleri önemli mali zarara uğratabilecek ve itibarlarını zedeleyebilecek birçok alanın yeterince derin bir şekilde incelenmediği görülüyor. Pek çok şirket, Yurtdışında Usulsüz Uygulamalar Yasası'nın (FCPA) kapsadığı alanda da derinlemesine araştırma yapmıyor. Bununla birlikte, yapılan şirketlerin geçmişlerinin araştırılması sıklıkla potansiyel sorunları ortaya çıkarıyor.

İTİBAR ÇOK ÖNEMLİ

Çalışmanın sonuçlarına göre, yurtdışındaki şirketlerin itibarı, mevzuatla sorun yaşayıp yaşamadığı, aleyhlerine açılan davalar ve sermaye kaynakları en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Amerikan firmalarının çoğu bu konuları araştırırken, bunların yarıya yakını incelemenin kapsamlı olduğunu belirtiyor.

BÜYÜK ŞİRKETLER RİSKLERE DUYARLI

Rapora göre, şirket büyüklüğü ile iş anlaşmaları öncesinde araştırma yapmak arasındaki ilişki de ortaya çıkıyor. Küçük şirketler araştırma yapmaya, potansiyel işlemleri yeniden müzakere etmeye/yapılandırmaya veya tümüyle iptal etmeye büyüklere kıyasla daha az eğilim gösteriyor.

YABANCI SERMAYE İÇİN ŞEFFAFLIK ÖNEMLİ

Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Barış Öney, son yıllarda yurtdışından önemli oranda sermaye çeken Türkiye'nin yükselen bir ekonomi olmasından ötürü risk algılamalarını iyi yönetmesi gerektiğine dikkat çekti. Öney, şirketlerin şeffaflığa daha fazla önem vermelerinin uzun vadeli sermaye girişini artıracağını ve kalıcı kılacağını vurguladı. Öney sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel ekonomideki para bolluğu sermayenin görece daha az temkinli hareket etmesine neden oluyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilere yatırım yapan yabancı şirketlerin yanı sıra çevre ülkelerde yatırım yapmaya soyunan Türk sermayedarlarının da yatırım yapacakları ülkedeki riskleri son derece titizlikle inceleyip, yatırımlarını buna göre yönlendirmeleri gerekmektedir. Yatırım yapmadan, ileriye dönük önemli bir adım atmadan önce çitin diğer tarafına bakmak yatırımcıların önlerini görmesini ve adımlarının daha sağlam olmasını sağlayacaktır."

En Çok Aranan Haberler