HABER

Yayla göçlerinin olumsuz etkileri

TRABZON (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Gümüş, yaz aylarında artan yaylalara geri dönüşlerin çok çirkin ve çarpık yapılaşmayı da beraberinde getirdiğini ve bunun yanında doğal dengenin tahrip edildiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Prof. Dr. Cantürk Gümüş, Türkiye'de orman köylerinde yaz mevsiminin gelmesiyle yaşanan önemli sorunlardan birinin de bu alanlara yönelik artan göçler olduğunu kaydetti. Yaz aylarında artan kırsal alana geri dönüşlerin çok çirkin ve çarpık yapılaşmayı da beraberinde getirdiğini belirten Prof. Dr. Gümüş, "Bu konuda herkesin daha dikkatli olması, bu alanları bu tür yapı ve görüntülerle tahrip etmemesi gerekir. Ayrıca yine yaz aylarında ormanlardan meyve ağaçlarının kesildiği görülmektedir. Bu durum ormandaki yaban hayatı açısından çok önemli bir olumsuzluktur. Doğal dengeyi bozmamak gerekir. Bu hayvanların neslinin azalması ya da yok olması sonucunda bizi ne gibi tehlikelerin beklediğini ancak onları kaybettikten sonra anlayabiliriz. Ayrıca yine yaz aylarında yaylalara çıkan hayvanlar, henüz kök salmamış otları yerken kökünü de koparmakta, bunun sonucunda ot kendini yenileyememektedir. Bu nedenle hayvanların, otların gelişme gösterdiği yaz mevsimi başlarında yaylalara çıkarılmaması bu sorunu çözebilir. Devletin bu tür konularda orman köylüsünü mutlaka bilinçlendirmesi gerekir" dedi.

Yapılacak sınıflama sonucunda belli orman arazilerinin bilimsel ilkelerle tespit edilerek verimli kullanım açısından birtakım ürünlerin yetiştirilmesine ayrılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Gümüş, "Karadeniz Bölgesi'nde eğimli arazi yapısı nedeniyle bazı orman alanlarının fındık veya çay tarımına açılması gerekir. Bu diğer bölgelerde de farklı ürünler için söz konusu olabilir. Ayrıca devletin arazi kullanım biçimlerini mutlaka sınırlandırması gerekir. Arazinin mülkiyeti özel olabilir ama kullanımı belli ilkelere göre sınırlandırılmalıdır. Bütün bunlar belli planlar dahilinde yapılması gereken işlerdir. Şuanda köylerde barınan nüfus çok daha etkin bir şekilde ormandan yararlanabilir. Ancak bunun bilimsel yollarla ve belli bir plan dahilinde yapılması kaçınılmazdır. Orman köylülerinin ormanları tahrip etmesi hem eğitimsizliklerinden hem de yararlanmanın plansız olmasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler