HABER

Yaylalar, turistlerin yeni gözdesi olacak

İSTANBUL (İHA) - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan 'Yayla Turizmi Projesi' kapsamında Türkiye'de 26 yayla, turizm merkezi olarak ilan edildiği bildirildi. Turizm merkezi seçilen 23 yayla Karadeniz'de bulunuyor. Diğer 3 yayla ise Antalya İbradi Yaylası, Gaziantep Huzur Yaylası ve Manisa Spil Dağı.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de halihazırda 26 yayla, turizm merkezi kapsamına alınmış durumda. Rekreasyon amaçlı kullanımın artmasına bağlı olarak görülen yoğun yapılaşmanın kontrol altında tutulduğu yaylalarda, planlı gelişmeyi sağlamak için programlar hazırlandı ve çalışmalara başlandı. Bu çerçevede Ordu Çambaşı, Giresun Kümbet ve Bektaş, Trabzon Şolma-Karadağ ve Erikbeli, Rize Ayder-Yukarı Kavran ve Anzer, Artvin Kaçkar, Gümüşhane Zigana, Bayburt Kop Dağı öncelikli olarak çalışmalara başlanılan yaylalar arasında bulunuyor. Bu yaylalarda görülen artılar ve eksiler ise şu şekilde sıralandı:
Antalya İbradi Yaylası: Alt yapısı yok, çadır ve temel ihtiyaç malzemelerinin götürülmesi gerekiyor.

Artvin Yusufeli-Kaçkar Turizm Merkezi-Yaylalar Köyü: Çeşme, elektrik, sağlık ocağı gibi alt yapıya sahip. Köyde bakkal, kır kahvesi, lokanta, fırın ve kasap bulunuyor. Konaklama için pek çok pansiyonun bulunduğu Sarıgöl Beldesi'nde kalınabiliyor.
Artvin Kafkasör Turizm Merkezi (Kafkasör Yaylası): Alt yapı hizmeti götürülmüş yaylada, belediye tarafından yaptırılan 10 adet 80 yatak kapasiteli bungalovlar (tahtadan yapılmış, tek katlı evler) bulunuyor.

Bayburt Kop Dağı Turizm Merkezi-Kop Dağı Yaylası: Kayak merkezi olarak kullanıldığı için alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumda. İl Özel İdaresi'ne ait 112 yataklı bir konuk evi bulunuyor.

Gaziantep İslahiye Hızır Yaylası (Huzur Yaylası): Alt yapı tesisleri yok, kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında götürmeleri gerekiyor.

Giresun Kümbet Yaylası: Yaylada PTT, sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesi ve oto tamircisi hizmet veriyor. Yaylada 10 yataklı bir otel bulunuyor. Temel ihtiyaçlar yayladan karşılanabiliyor.

Giresun Bektaş Yaylası: Elektrik, su, PTT gibi alt yapıya sahip yaylada bakkal, kasap, fırın ve kır kahveleri bulunuyor. Yaylada 2 yıldızlı 72 yataklı otel var. Ayrıca, Alçakbel orman içi dinlenme ve piknik alanında bulunan 3 adet dağ evi, çocuk parkı ve restorandan faydalanılabiliniyor.

Gümüşhane Zigana Turizm Merkezi-Zigana Yaylası: Aynı zamanda kayak merkezi. Her türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış durumda. Yaylada konaklama ve yeme içme tesisleri de bulunuyor.

Manisa Spil Dağı: Spil Milli Park Başmühendisliği'nin yönetimindeki kamp alanında bulunan dağ evlerinden kiralanabiliyor. Çadır ve karavan kurmak da mümkün.

Ordu Perşembe Yaylası: Yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumda. Bakkal, manav, kasap, kır kahvesi, et lokantası ve PTT hizmetlerinin bulunduğu yaylada, konaklama için Aybastı İlçesi'ndeki pansiyonlardan yararlanılabiliyor.

Ordu Keyfalan Yaylası: Alt yapı hizmetlerinin kısmen tamamlandığı yaylada 50'ye yakın yayla evi bulunuyor. Orman işletmesinin günübirlik ve 20 yataklı konaklama tesisinden yararlanmak da mümkün.

Ordu Çambaşı Yaylası: Bakkal, kır kahvesi, kasap, et lokantası, seyyar sağlık ocağı hizmet veriyor. Konaklama için pansiyonlardan yararlanılabiliniyor.

Rize Çamlıhemşin-Ayder Kaplıcası Turizm Merkezi-Ayder Yaylası: Yaylada konaklama için pek çok otel ve pansiyon bulunuyor. Yıl boyunca her türlü ihtiyaç, yayladan karşılanabiliyor.

Rize İkizdere-Anzer (Ballıköy) Yaylası Turizm Merkezi: Yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumda. PTT, bakkal, kasap, fırın, manav, kır kahvesi ve lokantalar yanında yaylada çok sayıda pansiyon var.

Sinop Güzfındık-Bozarmut Yaylaları ve Ayancık-Akgöl Yaylası: Alt yapı tesisleri yok, kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında götürmeleri gerekiyor.

Sinop Türkeli Kurugöl Yaylası: Su ve elektrikten başka alt yapı yok. Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında götürmeleri gerekiyor.

Trabzon Maçka-Şolma Yaylası: Alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumda. Konaklama yeri bulunmadığından kamp malzemelerinin götürülmesi gerekiyor. Ancak bakkal, manav, kır kahvesi, kasap gibi küçük işletmeler hizmet veriyor.

Trabzon Çaykara-Uzungöl Turizm Merkezi: Alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumda. Günümüzde 500 yatak kapasitesine sahip olan Uzungöl'de göl manzaralı konaklama tesisleri, yeme-içme yerleri bulunuyor.

Trabzon Tonya-Erikbeli Turizm Merkezi-Erikbeli Yaylası: Konaklama için kamp malzemelerinin götürülmesi gerekiyor. Ancak yayladan et, süt, yumurta, ekmek gibi gıda maddeleri temin edilebiliyor.

En Çok Aranan Haberler