Özel Meltem Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Avni Bakkal, yaz aylarında daha da belirgin hale gelen aşırı terleme problemi fiziksel olduğu kadar ruhsal problemlere de neden olduğunu söyledi.
Uzman Dr. Avni Bakkal, terleme denilen olayın, insan vücudundaki su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olay olduğunu belirterek, “Aşırı terleme dediğimiz Hiperhidrozis ise vücudun ihtiyacı olandan daha fazla terleme halidir. Vücut yüzeyinde yayılmış 3 milyon civarında ter bezi bulunmaktadır. Vücudun ısı kontrolünü sağlayan terleme, birçok kişinin özel ve sosyal yaşamını sıkıntılı bir duruma sokabilmektedir. Normalde bir insan terleyerek günde 500 cc sıvı kaybeder, fakat insanların belirli bir bölümünde terleme heyecanlanma, sıcak hava veya egzersizle ilgili değil, günün her anında ve her mevsimde ortaya çıkar. Bu duruma bölgesel aşırı terleme yani hiperhidrozis diyoruz” dedi.
TERLEMENİN NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
Uzman Dr. Avni Bakkal, terlemenin her normal insanda gözlenen, doğal bir durum olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Terin salgılanması, sinir sisteminin sempatetik denilen kısmın çalışması ile bağlantılıdır. Özellikle stres altındaki durumlarda bu sistem aşırı bir şekilde çalışmaktadır. Kış aylarında terleme daha az rahatsız edicidir. Tiroid bezinin aşırı çalışması, şeker hastalığı, insülin gibi ilaçlar, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, menopoz, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan hormonlar , bazı ağır psikiyatrik hastalıklar aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Belirtiler el, koltuk altı, ayak ve yüzde ortaya çıkan aşırı terleme durumlarıdır. Bu aşırı terlemeler kişinin gündelik yaşantısını oldukça sıkıntıya sokacak türdendir. Bu tip aşırı rahatsızlık veren terlemeler Hiperhidrozis dediğimiz hastalığın belirtilerini oluşturmaktadır.”
TERLEME TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Öncelikle normal terleme ve aşırı terleme durumlarını ayırmak gerektiğini belirten Uzan Dr. Bakkal, “Normal terleyen biriyseniz sorunu azaltmak için pek çok şey yapılabilir. Örneğin keten ve pamuklu bol giysiler sorunu azaltmak adına etkili olabilir. Polyester, naylon, yapay giysilerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Deodorant alırken özellikle ter önleyici madde içermesine dikkat edilmelidir. Sıcak, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, alkol tüketimi varsa azaltılmalı, sigara kullanımı bırakılmalıdır. Her ikisi de terlemeyi arttıran etkenlerdir. Günde en az bir kere duş alınmalıdır. Bu ter sorununu gidermese de hoş olmayan kokulardan uzak durulmasını sağlar” diye konuştu.
AŞIRI TERLEME DURUMUNDA KULLANILAN YÖNTEMLER
Uz. Dr. Bakkal, terleme bölgesine göre farklı tedavi yöntemleri bulunduğunu ifade ederek, “Bunlardan biri İyontoforez dediğimiz tedavi yöntemidir. Bu yöntemde küçük bir su banyosu içinde el ve ayaklara elektrik akımı verilir. Sık tekrarlanmalıdır. Bu yöntem hafif ve orta dereceli terlemesi olan hastalar için tercih edilir. Botox dediğimiz diğer yöntemde ise terleme ter bezlerini uyaran sinirlerle kontrol edilmektedir. Botox, ter bezlerini uyaran sinirleri bloke eder ve böylelikle terleme oluşmaz. Koltuk altı, ayak tabanı, avuç içi terlemelerinde kullanılmaktadır. 6-12 ay gibi uzun aralıklarla tekrar edilmesi gereken Botox, terleme tedavisinde oldukça etkili ve güvenli bir yöntemdir. Bunun yanında ellerde ve yüzdeki aşırı terleme tedavisi için cerrahi yöntem kullanmaktayız. Endoskopik transtorasik sempatektomi olarak adlandırılan bu yöntemde koltuk altından bir delik açılmakta, akciğer bölgesinde yüz ve ellere giden sinirlerin başlangıç noktaları kesilir. Eğer sadece koltuk altı terlemesi şikayeti var ise koltuk altı ter bezlerinin alınması da uygulanabilmektedir. Genel anestezi altında yapılan bu işlem yaklaşık 1 saat sürmekte, hastalar yaklaşık 3 gün sonra iş yaşantılarına dönebilmektedirler. Sıcakların arttığı bu yaz günlerinde kişide aşırı terleme şikayeti var ise fizyolojik ve psikolojik açıdan olumsuz etkilenmemek için bir an önce uzman bir hekime görünmesi gerekiyor” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz