HABER

Yaz aylarında böcek ısırmalarına dikkat

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okan Aktur, yaz aylarında böcek ısırmalarına karşı uyardı.

ÇANAKKALE (İHA) -Dr. Aktur, “Böcek ısırmalarının en önemli ve ilk belirtisi böceğin ısırdığı yerde ortaya çıkan kızarıklık ve kaşıntılardır. Bu durum nefes darlığı, gırtlakta şişlik gibi ölümcül sonuçlara yol açabilir” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okan Aktur, böcek ısırmalarının özellikle yaz aylarında tatil ve piknik yapan insanlar için keyif kaçırıcı bazen de hayatı tehdit edici bir sorun olabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’de önemli böcek ısırmaları arasında arı, kene, akrep ve yılan ısırmalarının yer aldığını söyleyen Dr. Aktur, “Böcek ısırmalarında, tabi kişinin bünyesine göre bu bulgular değişebilir. Böceğin türü de bu noktada önemlidir. Yaşadığınız yöre, çevre, böceğin tipine göre de bulgular da değişiklik görülebilir. Alerjik bünyeye sahip kişilerde, daha önce saman nezlesi olan ya da bu tür olaylara ciddi reaksiyon veren hastalarda çok daha şiddetli bulgulara yol açabilir. Tüm vücudu saran kaşıntı, hatta boğaz ağrısı, nefes darlığı, gırtlakta şişlik gibi çok daha ölümcül sonuçlara yol açabilir” dedi.

KENEYE DİKKAT

Çoğunlukla arı ısırmaları, yabani arı sokmasının çok ciddi sonuçlara neden olabileceğini söyleyen Aktur, “Burada gördüğümüz ve uluslararası literatürde yer almış vakalar var. Özellikle yaz aylarında sıcakla birlikte ortaya çıkan akrep ısırmaları da çok ciddi ağrı ile karşımıza çıkıyor. Bu ağrıları dindirmede zaman zaman güçlük çekiyoruz. Morfin türevi ilaçlarla ancak ağrıları kesebiliyoruz. Yine Çanakkale bölgesinde sıklıkla karşılaştığımız engerek tipi yılan ısırmaları var. Bunlar kol, bacak ısırıklarında ciddi şişlikler ve dolaşım bozukluklarına yol açabiliyor. Yine kene ısırmaları sık karşılaştığımız vakalardan. Hatta Çanakkale merkezinden dahi kene ısırmaları gelebiliyor. Kene için konuşacak olursak özellikle kıyafetlerimizi dikkatli seçmeliyiz. Bir de kene ısırması ile karşılaştığımızda keneye kesinlikle dokunmamalıyız. Kene olduğunu fark ettiğimiz bir böceğe de çıplak elle dokunmamalıyız. Gördüğümüz andan itibaren en yakın sağlık ocağına başvurmalıyız. Bu konuda uzman olan kişiler onu değişik bir yöntem ile kenenin kusmasını sağlamadan çıkarıyor. Şunu da belirtmek lazım her kenede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı oluşturan virüs olmadığını biliyoruz ama bu bir şart değil. Kene olarak düşündüğümüz böceği mutlaka sağlık kuruluşunda çıkarmalıyız. Bizim bölgemiz de risk bölgesi kabul edilebilir. Çok yüksek olmasa da sene de bir iki vaka biz de görüyoruz. Ancak bu vakaların çoğu keneyi kendileri çıkaran ya da çıplak ele temas eden kişilerden kaynaklanıyor. Buna özellikle dikkat etmek lazım. Kenenin çıkarılması da yetmiyor. Kene çıkarıldıktan sonra biz bu hastalarımızı takibe de alıyoruz. Bir hafta, on gün süre ile takip ediyoruz ki daha sonra herhangi bir sorunla karşılaşılmasın” dedi.

"BİLİNEN EN BÜYÜK YANLIŞ, ZEHRİ EMİP TÜKÜRMEK"

Bir yılan ya da akrep ısırması sonrası, onun türünü öğrenmek için yılanı ya da akrebi yakalamaya çalışmamanın da yanlış olduğunu söyleyen Aktur, “İkinci, üçüncü yılan sokmaları ile de karşılıyoruz. Yapılması gereken ilk ve en önemli şey, hızlı bir şekilde eğer bulabiliyorsanız bol su ile ısırılan bölgenin yıkanması. Eğer yılan, akrep ya da arı sokması ise yani zehri eğer cilt yolu ile ileten bir canlı tarafından ısırıldıysak buz uygulaması yapmak gerekiyor. Buz uygulamasını da şu şekilde öneriyoruz: Mutlak bir poşetin içerisine, doğrudan cilde temas etmeden uygulama yapmalıyız. Bu şekilde zehrin geçişini bir miktar yavaşlatabiliyoruz. Çünkü sıkma hareketini bıraktığımızda bulunduğu bölgede biriken zehrin daha hızlı vücuda yayıldığı ve hastada şok tablosunu daha da hızlı gösterdiği ortaya konuldu. Bunun yerine buz tatbiki yapıyoruz. Kesinlikle oradaki zehri emip tükürmek, karşılaştığımız için söylüyorum ısırılan bölgenin jiletle kesilmesi gibi uygulamalar yapmıyoruz. Yapabileceğimiz bol suyla yıkamak varsa buz uygulaması yaparak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak” dedi.

En Çok Aranan Haberler