YALOVA (İHA) - Yaz aylarındaki ishalin öldürücü olduğuna dikkati çeken Yalova Sağlık İl Müdürü Dr. Engin Ferah, ishalden korunmanın en etkili yolunun temizlikten geçtiğini söyledi.
İshalin yaz aylarında daha sık rastlanan ve tedbir alınmadığı takdirde özellikle 0-5 yaş altı çocuklarda ölümlere yol açabilen bir hastalık olduğuna dikkati çeken Ferah, vatandaşları yaz ishaline karşı uyardı. İshal öncesi, esnası ve sonrasında neler yapılacağı konusunda açıklamalar yapan Dr. Engin Ferah, "Günlük dışkılama sayısı kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber, dışkının normalden daha sulu ve günde 3 defadan sık yapılması haline ishal denir. Sık, fakat normal kıvamda dışkılama ishal olarak kabul edilmemektedir. Ayrıca anne sütüyle beslenen bebekler normalden daha sık dışkı yapabilirler. Bunları da ishal vakası olarak değerlendirmemek gerekir" dedi.
Çocukluk çağında ishallerin yüzde 40-50 kadarının viral etkenlere bağlığını, ishal mikroplarının en önemli kaynağının insan ve hayvan dışkıları olduğunu anlatan Ferah, "Dışkıda bulunan mikropların kullanma sularına, sebze ve meyvelere, ellere ve tırnak içlerine bulaşması sonucu patojenler ağız yoluyla vücuda alınır ve bağırsak enfeksiyonuna yol açar. Dışkı-ağız yoluyla bulaşan ishal önlenebilir bir hastalıktır. Bebekleri ilk 6 ayda sadece anne sütüyle beslemek, 1 yaşına varmadan aşılarını tamamlatmak, temizliğe özen göstermek ishalden korunmaya yardımcı olur. İshalden korunmanın en etkili yolu temizliktir. Tuvalet sonrası el temizliğine özen gösterilmeli, eller mutlak surette birkaç defa bol sabunlu suyla yıkanarak temizlenmeli, ayrıca yemeklerden önce de eller sabunlu suyla yıkanmalıdır" diye konuştu.
Ferah, ishalden korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Çocuklar yaşına uygun yeterli ve dengeli beslenmelidir. Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü almayan bebeklere mama biberonla değil kaşıkla verilmelidir. Bütün yiyecekler hemen yedirilmeli, bayat yemek yenmemelidir. Sebze ve meyveler yenmeden önce temiz ve bol suyla iyice yıkanmalıdır. İçme suyu temiz olmalıdır. Sular klorlu değilse kaynatılarak içilmelidir. Çöpler kapaklı kutularda tutulmalıdır. Kapalı tuvalet kullanılmalıdır. Karasineklerle mücadele edilmelidir. Çocuğunuzda ishal başladığında bol su, ayran, açık çay, meyve suyu gibi içecekler vererek su kaybının meydana gelmesini önleyin. Çocuk anne sütüyle besleniyorsa, anne sütünü kesmeyin. Beslenmeyi sürdürün. Sindirimi kolay olan pirinç çorbası, yoğurt, şeftali, elma, havuç püresi, patates püresi, pişmiş yağsız et gibi yiyecekler tercih edin. Su-tuz kaybı belirtileri varsa, tüm sağlık ocaklarından ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi'nden ücretsiz olarak temin edebileceğiniz tuz şeker eriyiğini (ORS) verin. Doktora danışmadan asla ilaç kullanmayın, ishal düzelmezse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun."