HABER

Yaz ishaline dikkat

Samsun Doğum ve Çocuk Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yavuz Uyar, özellikle yaz aylarında ishal vakalarında artış gözlendiğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yaz ishaline dikkat

Kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan gıdaların, denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ile meyvelerin yaz ishallerinin başlıca sebepleri olduğunu belirten Uzman Dr. Yavuz Uyar, küçümsenmemesi gereken bir hastalık olan ishalden korunma yollarının bilinmesi gerektiğini söyledi. Kusma ve bazen de yüksek ateşle ortaya çıkan, insanlara ağız yoluyla bulaşan bazı mikropların gastroenterit denilen hastalıklara yol açtığını dile getiren Uyar, "Bu hastalıkların sıklıkla görüldüğü aylar özellikle yaz aylarıdır. Besinlerle bulaşan en önemli hastalıklar tifo, dizanteri, kolera, brucella ile bazı salmonella, shigella ve E.coli türleriyle oluşan gastroenteritlerdir. Bu hastalarda ishal nedeniyle bağırsak hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ortaya çıkar. Kişi, günde 3-4 kez veya çok daha fazla dışkılıyorsa, dışkı kıvamı katı özelliğini kaybetmiş, su gibiyse ya da sümüksü, iltihaplı veya kanlı olmuşsa mikrobik ishalden bahsedebiliriz" dedi.

Yaz aylarında piknik yapanların, genellikle o çevrede bulunan kaynak veya çeşme sularını içme suyu olarak kullandıklarını, ancak bu sulara insan, hayvanların dışkı ya da atıklarının karışmış olabileceğine dikkat çeken Dr. Uyar, ishalden ve mikroplardan korunmak için şu önlemlerin alınmasını tavsiye etti:

"Suda bulunan mikroplar gözle görülmediğinden içme suyu olarak kullanılmasa bile, kirli suyla yıkanmış meyve ve sebzelere de bu mikroplar bulaşabilmektedir. Bu şekilde kirlenmiş suların ve bu sularla hazırlanmış içeceklerin içilmesi, bu sularla yıkanmış yiyeceklerin çiğ olarak yenmesi, açıkta satılan ve uzun süre açıkta bekletilmiş yiyeceklerin yenmesi besinler üzerindeki mikropların bağırsaklara geçerek hastalık yapmasına neden olabilmektedir. Sıcak ortamda bulunan, açıkta satılan yiyecekler, sineklerin taşıdığı mikroplar için uygun üreme ortamı oluşturmaktadırlar. Eğer yemekte bir koku oluşmuşsa bu, mikroorganizmaların aşırı çoğaldığını göstermektedir. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile krema bu açıdan risk taşımaktadır. Bu konulara dikkat edilmezse ilk önce ishali, peşinden de diğer hastalıkları getirebilir."

Uyar, yaz aylarında yiyeceklerin pişirilse de mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler