HABER

Yaz ishaline dikkat

KONYA (İHA) - Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklığının artması nedeniyle ishal vakalarında artışlar yaşanıyor. Uzmanlar özellikle su ile bulaşan ishalin önlenmesi için suların kaynatılmasını ve sebze meyvelerin iyice yıkandıktan sonra yenilmesini tavsiye ediyor.

Uzmanlar, yaz aylarında insanların su tüketiminin misli misli arttığını ve bu nedenle su ile bulaşan hastalıkların başında gelen ishal vakalarında artışlar yaşandığını belirtiyor. İnsanların, dışkıları yoluyla bu mikrobu yayabildiğini de dikkat çeken uzmanlar, durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında özellikle yaz aylarında uzun süre canlı kalarak çoğaldığını ve bu suların içilmesi veya böyle sularla bulaşık, sıcak ortamda beklemiş çiğ sebzelerle
hazırlanmış salataların ve meyvelerin tüketilmesi sonucu ishal yapan mikropların ağız yoluyla alınarak bağırsaklara ulaştığını dile getiriyor.

Bu bakterilerin bir kısmı bağırsak duvarında iltihap oluşturarak hem bağırsak hareketlerini artıyor, hem de bağırsağa su ve iltihaplı hücrelerin geçişine neden olurken, bir kısmı da bağırsakta iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle su ve tuz geçişini artırmak suretiyle ishale neden oluyor.

Uzmanlar, yaz ishalinin belirtilerinin dışkılama sayısının artması, dışkının sulu ve cıvık bir yapıda olması, tuvaletten sonra tam rahatlayamama, aşırı su kaybı nedeniyle halsizlik ve iştahsızlık, dilin kuruması, cildin parlaklık, nem ve yumuşaklığını kaybetmesi, gözlerin göz çukuruna çökmesi olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, ishal olunca yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor:

"İlk tedbir olarak kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik olarak hazırlayacağımız şu solüsyonu içebiliriz: Bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır, içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir. Ancak mikrobik ishallerin hemen hepsi 24 saatten fazla devam eder ve ilaç tedavisi olmadan düzelmez. Bu nedenle, 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık merkezine başvurularak muayene ve tetkik olunması
gerekir. İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyveler, kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalar alınmamalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir. Ayrıca bol miktarda içecek alınmalıdır. Bu ishallerin önlenmesinin en önemli yolu, temiz olup olmadığı bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi, özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanmasıdır. Kullanılan ve içilen suların klorlanması pek çok mikrobun yaşamasını önler. Şüpheli suların, şüpheli olmasa bile salgın olduğu bilinen yerlerdeki suların kaynatılarak kullanılması gereklidir."

En Çok Aranan Haberler