HABER

Yaz mevsiminde ishale dikkat

Tokat İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Kadir Öğütçü, yaz aylarında sıkça görülen ishal hastalığı konusunda vatandaşları uyararak, dikkatli olunmasını istedi.

Yaz mevsiminde ishale dikkat

İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaz aylarında ishalli hastalıkları önleme ve tedavi etme, halkı bilinçlendirme yönünden her yıl çeşitli etkinlikler düzenlediğini belirten Dr. Öğütçü, "İshal, tedaviyle kontrol altına alınabilecek bir hastalık olmasına rağmen hala ülkemizde ölümlere sebep olabilmektedir. Bunun sebebi de halkımızın bu konuda yeterli bilgi sahibi olmaması ve ishali tedavi etmek amacıyla yanlış uygulamalarda bulunmasıdır" diye konuştu.

İshal tedavisinde önemli olan çocuğun kaybettiği sıvının yerine konması olduğunu ifade eden Dr. Öğütçü, "Bu nedenle ishalli bir çocuk hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Burada yapılacak olan sıvı elektrolit kaybını yerine koyma tedavisi ve devamında ailenin de evde uygulayabileceği ağızdan sıvı tedavisi çocuğun iyileşmesini sağlayacaktır" dedi.

İshalin meydana gelmesinde rol oynayan nedenlerden biri olan aşırı sıcaklar sebebiyle yaşanan vücuttaki su kaybı olduğunu kaydeden Op. Dr. Öğütçü, yaz aylarında vatandaşların büyük çapta ishal sorunu yaşadıklarını ifade ederek, "Bu vakalar kış aylarında da görülüyor olsa bile, yaz aylarındaki kadar etkili olmuyor. Çünkü havaların ısınmasıyla, suyun içerisinde bulunan bazı zararlı maddeler daha çabuk üremekte, insanları öldürebilecek yapı ve miktarlara ulaşabilmektedir. Dolayısıyla, bu hastalığa yakalananlar vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna baş vurarak, tedbir almalıdırlar" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Öğütçü, klorun, su içerisindeki bazı mikropları öldürmediğine işaret ederek, suyun kaynatılarak içilmesinin insan sağlığı açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

"İSHALE BAĞLI ÇOCUK ÖLÜMLERİ AZALIYOR" Türkiye'de her geçen yıl ishal görülme sıklığının arttığını vurgulayan Op. Dr. Öğütçü, şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda, her yıl ishal görülme sıklığı arttığının tespit edilmesine rağmen, ağızdan sıvı tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanması sonucu ishale bağlı çocuk ölümlerinde belirgin bir azalma olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye'de 1988 yılında ishal görülme sıklığı yüzde 23 iken, 1998 yılında bu oran yüzde 30'a çıkmıştır. 1988 yılında ağızdan sıvı tedavisi uygulanma oranı yüzde 40 iken, 1998 yılında bu oran yüzde 85'e yükselmiştir. İshale bağlı çocuk ölümlerinin toplam çocuk ölümlerine oranı 1986 yılında yüzde 13.30, 1991'de yüzde 7.39, 1995'te yüzde 4.34, 1996 yılında yüzde 3.82'ye düşmüştür."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler