HABER

Yaz sıcaklarına dikkat

ERZURUM (İHA) - Yaz aylarında yüksek ısı ve nem artışının insan hayatını olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, hızla artan hava sıcaklığına karşı, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Uzmanlar, aşırı ısı ve nemin özellikle yaşlı, hasta ve çocukları son derece olumsuz etkilendiğine, insanın ruh dengesini bozarak şiddet eğilimini körüklediğine dikkat çekti. Uzmanlara göre, kalp, şeker, astım, böbrek hastaları, alkolikler, sinir ilacı kullananlar, havalandırması kötü ve açık alanlarda kalanlar risk altında bulunuyor. Aşırı sıcak altında kalan kişilerde bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, yüz kızarması, bitkinlik, ateş yükselmesi, kas krampları, ciltte kuruluk, idrar azalması, nabızlarda artış, tansiyon düşmesi, aşırı terleme ve sıvı kaybının ortaya çıktığını kaydeden doktorlar, bu tür belirtiler ortaya çıkan hastaların derhal gölge ve serin bir yere alınarak başına ve vücuduna buz ya da ıslak bez konulması gerektiğini belirtiyor. Hastanın bilincinin yerinde olması durumunda bol sıvı verilmesi, daha ciddi durumlarda ise hastaneye kaldırılması gerektiği vurgulanıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Erzurum İl Sağlık Müdürü Ali Daştan, aşırı sıcakların insanların fiziki yapılarının yanı sıra ruh sağlığını da önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekti. Aşırı terleme, terlemeye bağlı tuz ve sıvı kaybının insanda bitkinliğe, baş ağrısı ve kas kramplarına yol açtığını ifade eden Daştan, beden sıcaklığını düzenleyen mekanizmanın bozulması durumunda da beden ısısının tehlikeli düzeye tırmanabileceğini vurguladı. Bunun güneş çarpmasıyla sonuçlanacağını belirten Daştan, özellikle çocukların bu durumdan daha çok etkilendiğini söyledi. Belirtilen tablonun daha da ağırlaşması durumunda saldırganlık vakalarının ortaya çıkabileceğine değinen Daştan, bu durumda doktor kontrolü gerekeceğini de sözlerine ekledi.

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde uykusuzluk, sinirlilik, cinsel isteksizlik gibi şikayetlerle doktora başvuranların sayısında ciddi artışlar kaydedildiğini ifade eden Daştan, "Özellikle ruhsal problemi olan hastalarda doğanın canlanışının aksine intihar düşüncesi artar, depresyon nöbetleri fazlalaşır. Kaygı, huzursuzluk ve gerginlik hali de bu mevsimlerde sıklıkla görülen yakınmalardır. Sıcakların yoğun görüldüğü öğle saatlerinde dalgınlığa bağlı trafik kazaları, sokak kavgaları, ani ve nedensiz tartışmalar ve şiddet eğilimlerinin arttığı görülmüştür" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Uzmanlar, sıcaklara karşı alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıralıyor:
"Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Naylon, estetik ağırlıklı, koyu renkli giyecekler yerine açık renkli, pamuklu ve rahat giyecekler tercih edilmeli. Ani ısı değişikliğinden sakınılmalı. Ağır yağlı gıdalar ve alkol tüketiminden kaçınılmalı. Aşırı fiziksel aktivite gerektiren davranışlardan sakınılmalı. Kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konulması için sulu yiyecekler tercih edilmeli ve bol sıvı alınmalı. Stresli tartışmalı ortamlardan uzak durulmalı."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler