MAGAZİN

Yaza sağlıklı saçlarla girmek için bunlara dikkat

Havalar günden güne ısınırken mevsim değişikliği saç sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Bu dönemde dökülmeleri önlemek ve saçlarımızı yaza hazırlamak için beslenmeden, bakım ürünlerine kadar pek çok önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Tuba Türe, sağlık saçlar alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Şampuan ve kremi bir arada sunan ürünler kullanılmamalı

Saçlar kökünden beslenir. Uçları ve dışarda kalan kısımları cansızdır. Ancak yine de saçların sadece köküne değil, uçlarına da sıcak ve sert uygulamalardan kaçınmak gerekir. Saç için kullanılacak ürünleri seçerken kimyasal oranları düşük, bitkisel içeriği fazla olan ürünler seçilmelidir. Saçı temizlemek için kullanılan şampuanlarda ise şampuan ve krem bir arada olmamalıdır. Krem kullanılacaksa ayrı olmalı, deriye temas etmemeli ve sadece saç uçlarına uygulanmalıdır. Saç şekillendirici ürünler de aynı şekilde saçlı deriye temas etmeyecek şekilde kullanılmalıdır.

Saçları her gün yıkamak da sağlıklı değildir. Saçların gün aşırı yıkanması gerekmektedir. Çok sıcak suyla kesinlikle duş alınmamalıdır. Ilık suyla yıkanılmalıdır. Taraklar saç tipine göre seçilmelidir. Yıpratıcı fönlerin sık sık uygulanması, sıcak uygulamalarla saçların şekillendirilmesi, sert fırçalarla işlem yapılması, kimyasal içerikli perma gibi kıvırcık düzleştirici gibi işlemlerin çok fazla yapılmaması gerekir.

Saç maskelerinin yeni saç çıkarmasını beklemeyin

Saç maskeleri kullanılabilir. Özellikle saç uçlarını destekleyecek keratin içerikli maskeler önemlidir. Ancak saç maskelerini sürüp, saç çıkmasını beklemek ya da dökülmeyi engellemesini beklemek doğru değildir. Maskeler, ölü hücreleri yenileyemez. Ancak normal bir yumuşatma etkisi ile etrafını bir koruyucu tabaka oluşturabilirse o zaman dış etmenlere karşı daha dirençli olur. Tarandığında, ısı temaslarında, suyla temaslarda daha az zarar görür. Saçlar çok kuru ise badem yağı da uygulanabilir.

Yemek öncesi ve hemen sonrasında çay içmeyin

Sağlıklı saçlar için dengeli ve doğru beslenme hayati önem taşımaktadır. Haftanın birkaç günü kırmızı et yenilmeli, kırmızı etin yanında yeşil yapraklı sebzeler mutlaka bulundurulmalıdır. Haftanın 3- 4 günü kurubaklagiller tüketilmelidir. Yumurta beyazı ile beraber en az gün aşırı yenilmelidir. Yemek öncesi ya da hemen sonrası çay tüketilmemesi gerekmektedir. Saç için en önemli vitamin ve mineraller ise; B12, demir, folik asit, çinko, D vitamini ve biotindir. Bu vitaminlerin ölçümü yapılabilir ve eksiklik varsa takviye verilebilir.

Saç sağlığını bozan başka hastalıklar olabilir

Tiroit, insülin direnci yüksek ve polikistik over sendromu olan kişilerin saç sağlığında sorunlar yaşanabilir. Özellikle bu kişilerin tepe bölgesinde açılma görülebilir. Bunlar mutlaka değerlendirilmelidir. Genetik olarak da tepe bölgesinde açılma olabilir ancak bunun takibi yapılmalı ve önlem alınmalıdır.

Saç dökülmelerine karşı mezoterapi ve PRP

Günlük 100-150 tel saç dökülmesi normaldir. Bundan fazla olursa saç dökülmesi ciddiye alınmalıdır. Saç dökülmesinin önüne geçmek için mezoterapiler uygulanabilir. Mezoterapi, iğnelerle ve küçük enjeksiyonlarla vitaminlerin saç köklerinin bulunduğu alanlara bırakılmasıdır.

Bir diğer metot genetik dökülmeleri olanlarda yine çok etkili olan PRP'dir. Burada hastanın kendi kanı alınıp, bir aletten geçirilir. Burada fibroblast denilen kökleri besleyecek, gelişimini sağlayacak olan kısım ayrılır ve dökülen bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem özellikle genetik dökülmelerde etkilidir. Saç mezoterapisi de yine genetik dökülmesi olanlara PRP ile kombine uygulanabilir.

Uygulamaların sonucu için en az 3 ay beklenmeli

Mezoterapilerde saç için gerekli olan vitaminler direkt dökülen bölgeye bırakıldığı için daha hızlı sonuç alınabilir. Ancak her iki tedaviye de 3 aydan önce cevap beklemek doğru değildir. Tedavide asıl yapılmak istenen, büyüme ve gelişme evresindeki kılların dökülme evresindeki geçişini yavaşlatmaktır. Bu şekilde daha fazla saç yoğunluğu yakalamak dökülme evresini azaltmak amaçlanmaktadır. Mezoterapi ve PRP uygulamaları yaklaşık 1 saat sürmektedir. Öncelikle lokal anestezi kremler kullanılır ve sonrasında işlem başlar.

Önce saç dökülmesinin nedeni bulunmalı

Hastalar eğer saçlarını çok sağlıklı bulmuyorlarsa öncelikle vitaminlerine bakılmalıdır. Vitamin eksikliğine bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı, keyifsizlik gibi bulgular da eşlik edebilir. Eğer bir de bu bulgular varsa mutlaka tetkiklerin yapılması gerekiyor. Bazen saçlı deride de hastalık olabilir ve o hastalığın tedavi edilebilmesi gerekebilir. Bir de derideki mikrobik rahatsızlıklardan dolayı lokal dökülmeler olabilir. Bazen o lokal dökülmeler o kadar yoğun oluyor ki hasta çok farkında olmayabilir. Önemli olan sebebe yönelik bir çözüm yolu bulmaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler