Araştırmacı Yazar Ömer Lekesiz, günümüzde kitap üzerinden değil, yazar reklamından kitap satıldığını belirtti.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ)'nin düzenlediği “Kitap ve Medya İlişkisi” konulu seminerin konuğu Araştırmacı Yazar Ömer Lekesiz oldu. Lekesiz, ‘Geçmişten Günümüze Edebiyat ve Medya İlişkisi’ni masaya yatırdı. Türkiye’de, ‘medya mı edebiyattan çıktı, yoksa edebiyat mı medyadan çıktı’ gibi garip bir döngü olduğunu vurgulayan Lekesiz, “Gazetelerin yaygınlaşmaya başladığı tanzimat döneminde o günün yazarları kendilerini gazete ile ifade etti. Bu durum ‘bizim modern edebiyatımız medya üzerinden mi çıktı’ sorusunu akıllara getiriyor.” dedi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında, Cumhuriyet Gazetesi’nin yeni rejimin sesi olduğunu anlatan Lekesiz, aynı zamanda yeni edebiyatın da yüzü olduğunu söyledi. 70’li yıllardan itibaren TV’lerin çıkmasıyla gazetelerin TV’ye yetişme derdinin çıktığını ifade eden Lekesiz, “Gazetelerin, görsel medya ve kendi aralarında oluşan rekabet mecburiyetleri nedeniyle olayları aktarmaya yönelmesi ve insanlardaki, görerek bir takım olayları anlama isteğinin artması, gazetelerdeki edebiyat sayfalarının iyice gerilemesine yol açtı.” ifadelerini kullandı.
Günümüzde yazarların sahip olduğu yayınevi olmadığını anlatan Yazar Ömer Lekesiz, “Kitabı basmak için 50 bin baskı şartı konuluyor. Bu safhadan itibaren sadece kitabın kendisinden değil, yazarın etinden sütünden yararlanılıyor. O yazar üzerinden kitap satımı yapılıyor. İş, artık herkesin kendi yazarının reklam ve halkla ilişkiler faaliyetini yapmakta bitiyor.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz