YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yazıcı: "hedefimiz, Türkiye’nin Ticaretin En Güvenli Yapıldığı Ülke Olması"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Hedefimiz; Türkiye’nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Hedefimiz; Türkiye’nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamaktır” dedi.

Bakan Yazıcı, Conrad Otel’de düzenlenen “Kolay Ticaret Büyük Türkiye” projesinin ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’ tanıtım toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak hedefimiz; Türkiye’nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamaktır. Ülkemizdeki 3 milyonu aşkın ticari işletme 1 trilyon doların üzerinde mal ve hizmet üretmekte. 400 milyar dolara yaklaşan dış ticaretimiz, gümrük kapılarımızdan gerçekleşmekte, 75 milyon tüketicimiz bu mal ve hizmetlerden yararlanmakta, sınırlarımızdan her yıl milyonlarca insan ve araç giriş ve çıkış yapmaktadır. Bütün bunlarla ilgili tüm işlemler ve süreçler, bakanlığımızca takip edilmekte, güvenli ve kolay ticaretin yol alacağı kanallar hızla ve büyük bir titizlikle inşa edilmektedir” diye konuştu.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Yazıcı, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, iç ticaretin tüm yönlerini ve gümrükler aracılığıyla da dış ticaretin tüm akışını düzenlemektedir. Gelişen teknolojinin ve buna bağlı olarak değişen ticaretin şartlarını bu değişim ve gelişmelere göre yeniliyoruz. Ticaretin her alanda daha kolay ve güvenli yapılması için yeni enstrümanlar geliştiriyoruz. Var olan sistemlerin işleyişini düzenliyor, varsa aksaklıkları ortadan kaldırıyoruz. Bu çerçevede bir yandan mevzuat düzenlemeleri yapıyor, diğer yandan iç ve dış ticaretin işleyişini kolaylaştıracak, bürokrasiyi azaltacak yeni projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz” dedi.

Yeni yıla büyük projelerin tanıtımı ile başladıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, “2012 yılı, gümrüklerde ve iç ticarette büyük bir yenilenmenin ve değişimin hızla devam ettiği bir yıl olmuştur. 2013 yılı ise, bu çalışmaların uygulamaya dönüştüğü ve sonuçlarının görülmeye başlandığı bir yıl olacaktır. Yeni yıla, yeni ve büyük bir projenin tanıtımıyla başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“YENİ UYGULAMALAR GÜMRÜKTEKİ İŞLEYİŞİ KOLAYLAŞTIRACAK”

Bakan Yazıcı, “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması”, “İhracatta Yerinde Gümrükleme” ve “İzinli Gönderici” uygulamasının hayata geçirilmesiyle birlikte mevcut işleyişin daha da kolaylaşacağını ifade etti. Yazıcı, “Gümrüklerimizde dış ticaret erbabımızın gümrüklerdeki işlemlerini kolaylaştıracak, işlem sürelerini kısaltacak ve dolayısıyla maliyetleri düşürecek yeni bir uygulamayı daha başlatmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bugün burada ‘gümrüklerde devrim’ olarak nitelendirilebilecek ve iş dünyamızın heyecanla beklediği ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’ ile birlikte ‘İhracatta Yerinde Gümrükleme’ ve ‘İzinli Gönderici’ uygulamalarını tanıtacağız. Ayrıca gümrüklerimizin Avrupa Birliği'ne girişi olarak ifade edilen ve 1 Aralık 2012 de yürürlüğe giren ‘Ortak Transit Uygulaması’nı sizinle paylaşacağız. 150 yıllık tarihe sahip olan ülkemiz gümrüklerinde şu anda hepimiz tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Günümüzde ticaretin kolaylaştırılması, ekonomik kalkınma için hayati önem arz etmektedir. Ürünlerin piyasaya daha hızlı, güvenli ve ekonomik olarak taşınması için işlem maliyetlerini düşürüyor ve ticareti destekleyen yeni uygulamalar geliştiriyoruz. Böylece dış ticaret erbabımızın ihracattaki rekabet gücünü destekliyoruz. Ulaşım, yani eşyanın taşınma hızı, ticaretteki maliyetleri belirleyen önemli etkenlerden biridir. Yapılan araştırmalar, lojistik performansının artırılmasının ticaret hacmini arttırdığını göstermektedir. Özellikle düşük gelirli ülkelerde bu etki yüzde 15 civarındadır. Daha iyi lojistiğe sahip ülkeler daha hızlı büyümekte, daha rekabetçi olmakta ve yatırımlarını artırmaktadır. Türkiye, 2010 yılı uluslararası Lojistik Performans Endeksi genel sıralamasında 3,22 puanla 39’uncu sırada yer almaktaydı. 2012’de ülkemizin puanı 3,51’e yükselmiş ve ülke olarak lojistik performansımız, Çin’in ardından 27’nci sıraya çıkmıştır. Bu endeks kapsamında yapılan değerlendirmeler, ithalatta, liman ve havalimanı tedarik zincirlerindeki teslim sürelerinin; düşük performans gösteren ülkelerde yüksek performans gösteren ülkelere göre 3,5 kat fazla olduğunu göstermektedir. Karayolu tedarik zincirlerinde ise bu fark 3 kata ulaşmaktadır” diye konuştu.

"TIR’LARIN GÜMRÜKLERE GİTMEDİĞİ BİR TÜRKİYE"

Eski uygulamaların zaman kaybına yol açtığını belirten Bakan Yazıcı, “Uluslararası araştırmalar gösteriyor ki; temel gümrük işlemleri, tüm ülke gruplarında birbirine oldukça yakındır. Ancak gümrükte geçen süre eşyalar fiziki kontrole tabi tutulduklarında ciddi şekilde uzamaktadır. Fiziksel kontroller, hatta farklı kurumlar tarafından aynı sevkıyatın defalarca kontrolü gibi durumlar ülkeler arasındaki farklılığı oluşturmaktadır. Yine Lojistik Performans Endeksi’nde Türkiye ‘Gümrük İşlemlerinin Verimliliği’ alanında; 2010’a göre on dört sıra yükselerek 3,16 puanla 155 ülke arasında 32’inci sırada yer almaktadır. Hedefimiz, uluslararası değerlendirmelerde, ülkemizin gümrük işlemleri bakımından da çok daha üst sıralarda olmasını sağlamaktır. Bugün başlattığımız ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü’ uygulaması ile gümrüklerde bekleme süresini daha da azaltıyoruz. Firmalarımızın siparişini alır almaz mallarını TIR’lara yükleyip hiç zaman kaybetmeden doğrudan sınırı aşarak yurt dışındaki müşterilerine ulaştırabildiği bir Türkiye; TIR’ların gümrüklere gitmediği, gümrüklerde TIR kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı bir Türkiye; ihracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesislerinde yaptığı bir Türkiye...Hükümetlerimiz döneminde, ülkemizdeki gümrük idarelerimizin işleyişinden görünümüne, tüm sistemi tamamen değiştiren, hızlandıran, kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren yeni düzenlemeler yaptık” diye konuştu.

Yazıcı, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ‘En Kolay, En Güvenli Ticaret’ vizyonu doğrultusunda; ‘Kolay Ticaret, Büyük Türkiye’ projelerimizi hayata geçiriyoruz. 2013 yılı, gümrüklerde çok büyük değişimin yaşanacağı yıl olacak” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakan Yazıcı, konuşmasının ardından Halkalı Gümrüğü’ne bağlanarak uygulamanın ilk pratiğini de hayata geçirdi. Uygulama katılımcılar tarafından alkış alırken, gümrük görevlilerinin yenilenen kıyafetleri de beğeniye sunuldu. Programın sonunda projenin hazırlanışında katkısı bulunan kurum başkanlarına teşekkür belgesi verildi. Daha sonra ticaret alanında faaliyet gösteren firmalar arasından seçilen ‘Enler’ ve ‘İlkler’ alanında derece yapan kurum ve kuruluşlara ödülleri takdim edildi. Program, ödüllerin takdim edilmesiyle birlikte sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler