Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kaçakçılıkla mücade için yeni bir yasa getireceklerini açıkladı. Yasanın ocak ayında çıkacağını söyleyen Yazıcı, 2012 yılındaki kaçak yakalamaların 650 milyon TL değerinde olduğunu ifade etti. Yazıcı, denetimlerde genelde kaçak yakıt satışı yapıldığı tespit edilen pompanın mühürlendiğini belirterek, "...Jandarmaya, polise soruyorum, ‘Yakaladınız mı?’ diye, ‘O pompayı mühürledik.’ cevabını alıyorum. 8 pompadan birini yakalamışlar. Akaryakıt kaçak. 7’si satıyor. Olamaz böyle bir şey!” ifadelerini kulandı.
Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt'un hazırlayıp sunduğu Skytürk360 ekranında yayınlanan Üç Nokta programına konuk olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yazıcı, “Kaçakçılıkla mücadelede uygulanan ceza bakımından kesinlikle geriye gidiş yok. Daha caydırıcı ve daha etkin önlemler getiriliyor.” diyerek, akaryakıt kaçakçılığı ve nitelikli kaçakçılıkla 2011 yılında 22 eylemden oluşan bir eylem planı hazırladıklarını kaydetti.
Türkiyenin akaryakıt ihtiyacı bakımından dışa bağlı bir ülke olduğunu söyleyen Bakan Yazıcı, 2011 yılında akaryakıta 54 milyar lira ödeme yapıldığını belirtti. Akaryakıt kaçakçılık yöntemlerinin çok farklı olduğunu söyleyen Yazıcı, şöyle devam etti:
“İstasyonda akaryakıt satan 7-8 tane pompa var. Bu akaryakıtın yasal olup olmadığıyla ilgili, gümrük sahalarında işlemleri bitip de ulusal arenaya girdikten sonra mücadele sürecini yürüten Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu var. Bu satış istasyonlarına gidersiniz, kontrolleri yaparsınız ve bakarsınız ki bir pompada markersiz ürün satılıyor. Jandarmaya polise soruyorum, ‘Yakaladınız mı?’ diye ‘O pompayı mühürledik.’ cevabını alıyorum. 8 pompadan birini yakalamışlar. Akaryakıt kaçak. 7’si satıyor. Olamaz böyle bir şey!”
BANKALARA ÜCRET UYARISI: SÖMÜRÜYE DÖNÜŞMEMELİ
Bankaların aldıkları ücret ve aidatlara da değinen Hayati Yazıcı, “Ücretin yaptığı hizmete denk olması lazım. Bir şey yapıyorken sömürüye dönüşmemeli.” diye konuştu. Tüketiciyi bilinçlendirmek amacıyla tüketici web portalı açtıklarına dikkat çeken Bakan Yazıcı, “Taslağımızı 96 paydaşa gönderdik. Kamu kuruluşu var, sivil toplum kuruluşu, tüketici örgütleri, bankalar vesair kuruluşlar var. Sitemize koyduk ve ‘eleştirilerinizi de önerilerinizi de oturup konuşalım’ dedik. Biz bir taraftan da tüketiciyi bilinçlendireceğiz. Tüketici hukukunu gözetmek durumundayız.” şeklinde konuştu.
2015 Türkiye ekonomisi için beklentilerini de açıklayan Gümrük Bakanı, “Fert başına milli geliri 15 bin dolar olan bir Türkiye. Dünya sıralamasında 14. ekonomi. Bilinçli tüketici, basiretli tacir hedefinin sonuç verdiği bir ülke ve terörü sonlandırmış, kardeşliği pekiştirmiş bir Türkiye.” dedi.
"ŞİİR DAVASI AK PARTİ’NİN KURULUŞUNU GECİKTİRDİ"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, 1998’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yargılandığı davada Erdoğan’ın avukatlığını yapmıştı. O dönemde yaşananların hukuk literatürünün dışında olduğunu vurgulayan Yazıcı, AK Parti kuruluş sürecini de şöyle özletledi:
“Başbakan’ın şiir davası için hazırlanan tebliğname zehir zemberekti. Başsavcı tebliğname hazırlamaz fakat Erdoğan’ın tebliğnamesini başsavcı yazıyor. Tayyip Bey’e ‘kabadayı’ diyor ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarındaki bölücülük hareketlerinin, şeyh mürit ilişkilerinin çok yoğun olduğu bir bölgeyi; Siirt bölgesini, oradaki halkı küçümsüyor. Dava açıldı ve iddianameyi okuyunca irkildim. İddianame tamamen siyasi bir proje. İddianamede, 'Geleceğin veliahdı olarak bakılan siyasi duruşuyla geleceğe yönelik mesajlar veren' diye yazıyor. Hiç davayla alakası olmayan ama yaşanan süreci davanın malzemesi haline getiren bir iddianame. Bu yaşananlar AK Parti’nin kuruluşunu geciktirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz