Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de e-ticaretin giderek yaygınlaştığını söyledi. Türkiye’de 100 kişiden 4’ünün elektronik ortamda alışveriş yaptığına dikkat çeken Yazıcı, “2011 yılı itibariyle Hindistan’dan sonra dünyada en hızlı büyüyen ikinci e-ticaret pazarı olan ülkemizde ‘e-ticaret pazar hacmi’ 2005 yılına göre 16 kat artışla 23 milyar TL’ye ulaşmıştır.” dedi. Yazıcı, 2011 yılında yaklaşık 680 milyar dolar olduğu tahmin edilen dünya e-ticaret hacminin 2015 yılında 1,4 trilyon dolara çıkacağını, 2011 yılında kartlı sistemle 267 milyar TL alışveriş yapıldığını ve bunun yüzde 8,5’inin e-ticaret yoluyla gerçekleştiğini belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin 60.yılına özel düzenlenen ‘TOBB Uluslar arası İş Formu’nda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyadaki krize dikkat çekerek, dünya ekonomisinin problemini adaletli bir ekonomik yapıya sahip olmamasına bağladı. 600 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti’nde ekonomik krizin yaşanma nedeninin sosyal refah ve adalet olduğunu söyleyen Yazıcı, dünyada bir kısmın aşırı israf ve lüks içinde yaşarken Somali’de aç kalan çocukların olduğunu vurguladı.
Dünya nüfusunun 7 milyar olduğunu belirten Bakan Yazıcı, dünya nüfusunun yüzde 46’sı olan 2 buçuk milyon insanın, Dünya Bankası tarafından belirlenen günlük 2 dolar yoksulluk sınırının altında yaşadığını bildirdi. Bir milyar 200 milyon insanın günlük bir dolar olan açlık sınırının altında yaşadığına dikkat çeken Yazıcı, “Her yıl 18 milyon insan yoksulluktan dolayı ölüyor. Bu rakam toplu ölümlerin üçte birine eşit. Her gün yoksulluktan ölen 50 bin insanın 34 binini 5 yaşındaki çocuklar oluşturuyor. Dünyada hala 1 milyar insan içme suyuna ulaşamıyor. 2,6 milyar insan da sağlık korumasından yoksun.” diyerek bu tablonun görmezden gelindiği sürece küresel krizlerin yaşanacağını kaydetti.
2011 yılında 184 ülkeden oluşan dünya ekonomisinin yaklaşık 70 trilyon dolar olduğunu açıklayan Hayati Yazıcı, bu ekonominin yüzde 64’ü olan yaklaşık 45 trilyon dolarını 34 ülkeden oluşan ‘Gelişmiş Ekonomiler’in geri kalan kısmını da 150 ülkeden oluşan 'Gelişmekte Olan Ülkeler'in paylaştığını ekledi. Bu tablo doğrultusunda gelişmiş kabul edilen 34 ülke nüfusunun yaklaşık 1 milyar, gelişmekte olan 150 ülke nüfusunun 6 milyar olduğunu bildiren Gümrük ve Ticaret Bakanı, küresel zenginliğin yaklaşık yüzde 64’üne dünya nüfusunun yüzde 14’ünün, geriye kalan yüzde 36’lık refah ve zenginliğin ise dünya nüfusunun yüzde 86’sının paylaştığını ifade etti. Bakan Hayati Yazıcı, bu oranlar doğrultusunda dünya refahının çok adaletsiz bir dağılıma sahip olduğunu vurguladı.
Ekonomik sistemi oluştururken, bu sistemin reel yönünün güçlendirilmesi gerektiğini savunan Gümrük ve Ticaret Bakanı, “Üretimden ziyade tüketime, borsa oyunlarına veya finansal spekülasyonlara dayanan bir ekonomi, orta ve uzun vadede sıkıntılar oluşturmaya devam ediyor. Küresel kriz dalgasının ABD’nin mortgage sistemi ve türev piyasalarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle başladığını hatırlamamız gerekir.” diye konuştu.
İŞSİZLİĞİ EN HIZLI DÜŞÜREN ÜLKE TÜRKİYE
2012 yılında açıklanan verilere göre işsizlik oranlarının İspanya’da yüzde 25, Yunanistan’da yüzde 23, İrlanda’da yüzde 14.8, Avrupa Birliği ortalamasının ise yüzde 10.4’e yükseldiğini açıklayan Hayati Yazıcı, Türkiye’nin 2009 yılında yüzde 14,9’a yükselen işsizlik oranının 2012’nin ikinci çeyreğinde yüzde 8,2’ye kadar düştüğünü dile bildirdi. Uluslar arası Çalışma Örgütü’ne üye tüm ülkeler içinde işsizliği en hızlı düşüren ve en çok istihdam üreten ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini haber veren Bakan Yazıcı, israf ekonomisine son vererek verim ekonomisini hakim kıldıklarını söyledi. Küresel Rekabetçi Endeksi hesaplarına göre Türkiye’nin 142 ülke arasında 59.sıradan 16 basamak yükselerek 144 ülke arasında 43. sıraya çıktığını da açıkladı.
Küresel krize rağmen ülkemize son 10 yılda yaklaşık 100 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girdiğini kaydeden Bakan Hayati Yazıcı, 155 ülke arasında 2012 Lojistik Performans Endeksi’nde Türkiye’nin geçen yıla oranla 12 basamak ilerleyerek Çin’in ardından 27.sıraya yükseldiğini söyledi.
HAKLI OLANIN HAKKINI ALACAĞI HIZLI YARGI TALEBİ
İş Formu’ndaki açılış konuşmasında daha ucuz ihracat yapmak için gümrük kapılarının modernize ettiklerini söyleyen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu, bu sayede Türk özel sektörünün her yıl 400 milyon TL kazandığını açıkladı.
Avrupa’daki krize değinen Hısarcıkoğlu, “Uluslar arası ticaretin önündeki engeller kaldırılsın. İş yapma biçimini kurallar biçimlendirsin, keyfiyet değil. Uyuşmazlıklarda haklı olanın hakkını alacağı hızlı yargı sistemi talep ediyoruz.”dedi. Yaşadığımız yüzyılın işbirliği yüzyılı olduğunu belirten Hisarcıkoğlu, etrafına duvarlar örenlerin kaybedeceğini söyleyerek, salondaki herkesi rakip olarak değil ortak olarak gördüğünü vurguladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz