YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yazıcı’dan Akaryakıt Kaçakçılığı Eylem Planına İlişkin Açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2011 yılında akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede yapılan etkin çalışmalar neticesinde...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2011 yılında akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede yapılan etkin çalışmalar neticesinde yakalanan kaçak akaryakıt miktarının 37 bin 200 ton olduğunu belirterek, “2012 yılının ilk 6 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarı 30 bin 800 tondur” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili gelinen son noktayı ve Akaryakıt Kaçakçılığı ve Mücadele Kurulu’nun bundan sonraki stratejisi ve eylem planını açıklayan bir basın toplantısı düzenledi. Bakanlık binasında yapılan toplantıda Bakan Yazıcı, 2011 yılında eylem planı oluşturduklarını ve bu kapsamda çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Özellikle vergi oranlarının çok yüksek olmasıyla birlikte 10 numaralı yağ denilen ürünün KDV istisnasının olduğunu ve cazip hale geldiğini, taleplerin arttığını ifade eden Yazıcı, Maliye Bakanlığı’na KDV istisnasının kaldırılmasını önerdiklerini, 16 Mayıs 2012’de KDV’nin kaldırıldığını söyledi. Yazıcı, “17 Ağustos’ta teminat miktarı yüzde 5’ti az bulduk yüzde 25’e çıkardık. Kullanılan araçların standart depolarının alacağı kadar yakıt alınmasını sağladık. Bu sayede seyahat özgürlüğünü engellemeden, kişiler dönüşlerde ayda 4 defadan fazla olursa akaryakıtın vergisini ödeyecekler” diye konuştu. 2011 yılında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede yapılan etkin çalışmalar neticesinde yakalama miktarının 37 bin 200 ton olduğunu söyleyen Yazıcı, “2012 yılının ilk 6 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarı 30 bin 800 tondur. Akaryakıt vergilerinin yüksek olması kaçakçılığı tetikliyor. Ekonomik suça göre ekonomik cezalar veriliyor. Bence bu cezalar son derece ağırlaştırılmalı. Yaptırımların caydırıcı olması gerekir. Para cezası ağır gelmiyorsa, hapis cezası olmalıdır” açıklamasında bulundu.

‘Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Başbakanlık Genelgesi’ ile düzenlenen en önemli hususları açıklayan Yazıcı şunları kaydetti:

“Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele çalışmalarında koordinasyonu sağlamak ve alınması gereken her türlü tedbiri tespit etmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanı koordinasyonunda; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ekonomi Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından oluşan 'Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu'nu oluşturduk. Söz konusu kurul yılda 2 defa Ocak ve Temmuz aylarında toplanacaktır. İlk toplantı Eylül ayında yapılacak.”

Akaryakıtın son tüketiciye ulaşıncaya kadar izlediği sürecin takibinin sağlanarak kaçakçılığın önlenmesi amacıyla bir online sistemin kurulmasını öngördüklerini dile getiren Yazıcı, “Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yürütülecek ‘Kontrol Ve Denetim Ekibi’ ile kurumlar arasındaki işbirliğinin artırılması, kaçakçılık türleriyle mücadele konusunda uzmanlaşma ve tecrübe paylaşımı hedeflenmektedir. Kayıt dışılık önemli bir sorun. Bununla ilgili mücadelemizi tüketici ve kurumlarla birlikte yürütmemiz gerekiyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler