HABER

Yazılmamış kitaba toplatmaya AB tepkisi

Füle, Avrupa Parlamentosu’nda Yunanistan'dan seçilen ve Sosyalist, Sosyal Demokratların İlerici Birliği grubuna mensup Maria Eleni Koppa'nın soru önergesini yanıtladı.

STRAZBURG (ANKA) – AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Komisyon’un Türkiye’ye yasalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın basın özgürlüğünün sağlanmasına ilişkin taahhütleriyle aynı doğrultuya getirmek için reformlara devam etmesi gerektiğini belirtti.

Koppa, “Türkiye’de ilk defa bir kitap yayınlanmadan ve tamamlanmadan sansür edilmiştir. Gazeteci Ahmet Şık tarafından yazılan söz konusu kitap, bir yanda İmam Fethullah Gülen tarafından yönetilen dini örgüt ve diğer yanda polisle siyasi yapı arasındaki bağı araştırmaktadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütüne göre Türk yetkililer bugüne kadar bulunan el yazmasının kopyalarını tahrip etmiş ve müsadere etmiş ve yazarı da Ergenekon örgütüne üye olma suçlamasıyla tutuklamıştır” dedi. Koppa önergesinde şu sorulara yer verdi:

“1 - Bu görüntü ve AB’ye katılma başvurusunda bulunan Türkiye’nin temel demokratik ilkeleri uygulanmasını sağlama zorunluluğu karşısında Türk yetkililer tarafından muhaliflere karşı alınan bu keyfi önlemlere yanıt vermek üzere Komisyon ne yapmayı düşünmektedir.

2 – Ahmet Şık’ın serbest bırakılmasını temin edecek bir bakışla spesifik önlemler alacak mı?

3 – Türkiye’de yetkililer tarafından devamlı surette bezdirilen gazetecileri korumak için ne tür eylemler hazırlandı?”

-“DERİN ENDİŞELİYİZ”-

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye verdiği yanıtta “Komisyon gazetecilere karşı açılan çok sayıda dava ve basına getirilen, uygulamada basın özgürlüğüne zarar verecek olan aşırı baskıyla ilgili endişelerini çeşitli fırsatlarla ortaya koymuştur. Komisyon, Türkiye’ye yasalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın basın özgürlüğüyle ilgili taahhütleri doğrultusuna getirecek reformlara devam etmesi ve yanı sıra bunların mahkemelerce yerine getirilmesi çağrısında bulunmaktadır” dedi. Füle şöyle devam etti:

“AB Komisyonu bu konuları Türk yetkililerle düzenli görüşmelerde dile getirmektedir, örneğin konu, AB’nin basın özgürlüğünün temel bir değer olduğunu ve ifade özgürlüğünü teminat altına almak için ek iyileştirmeler yapılmasının zorunlu bulunduğunu ve son gazeteci tutuklamalarından derin endişe duyduğunu vurguladığı 19 Nisan 2011’deki AB-Türkiye Katılım Konseyi toplantısında ele alınmıştır. Komisyon gelecekteki İlerleme Raporunda durumu gerektiği şekilde yansıtacaktır.”

ANKA

En Çok Aranan Haberler