YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yazım Komisyonu, 'kamu Denetçisi' Başlığında Büyük Oranda Mutabakata Vardı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni anayasa yazım çalışmaları kapsamında 'kamu denetçisi' başlıklı madde üzerinde büyük...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni anayasa yazım çalışmaları kapsamında 'kamu denetçisi' başlıklı madde üzerinde büyük oranda mutabakata varıldı.

Yeni anayasa yapım çalışmaları çerçevesinde Yazım Komisyonu, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen başkanlığında toplandı. Toplantıda ‘Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları’ ve ‘Kamu Denetçiliği’ başlıklı maddeler müzakere edildi.

Kamu Denetçiliği ile ilgili, "Herkes kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Kamu denetçiliği Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri inceler. Kamu Başdenetçisi, TBMM tarafından üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla beş yıl için seçilir." hükmünde, muhalefet partileri mutabakata varırken, AK Parti, Kamu Başdenetçisi'nin Meclis tarafından üye tam sayısının 5'te 3'ünün oyu ile seçilmesini önerdi. Aynı maddenin devamı olarak, "Aynı kişi yeniden seçilemez. Kamu Başdenetçisi adayları seçimden önce TBMM’de ilgili komisyon tarafından kamuya açık olarak dinlenir. Bu komisyon her adayın başvuru dosyasını inceleyerek hazırlayacağı raporu Genel Kurul’a sunar." şeklindeki hükümde de mutabakat oluştu.

Bununla birlikte AK Parti, söz konusu ifadelerdeki formulasyonun temel fikrine katıldığını ancak daha ayrıntılı olarak İç Tüzük'le düzenlenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. BDP ise söz konusu maddeye, "Olağanüstü yönetim usullerinin uygulanması kamu denetçisinin çalışmasına engel olmaz." fıkrasının de eklenmesini istedi.

Komisyonda, ‘Kamu Başdenetçisi TBMM tarafından üye tam sayısının 3'te 2'sinin gizli oyu ile beş yıl için seçilir. Aynı kişi yeniden seçilemez. Kamu Başdenetçisi adayları seçimden önce TBMM’de ilgili komisyon tarafından kamuya açık olarak dinlenir. Bu komisyon her adayın başvuru dosyasını inceleyerek hazırlayacağı raporu Genel Kurul’a sunar." şeklindeki 3. fıkranın İç Tüzük Komisyonu’na iletilmek üzere Meclis Başkanlığı’na sunulmasına karar verildi.

Gerekçe notu olarak ise kamu denetçiliğinin, kamu idaresinin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, insan haklarını, ayrımcılık yasağına, hukuka ve hakkaniyete uygunluk açısından incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmak amacıyla kurulacağı yazılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler