Uzmanlar, yeni doğan bebeklerin, özellikle ilk günlerinde ortam ısısı normal sınırların üstüne yükseldiğinde terleme fonksiyonu yeterli olmadığından vücut ısılarının yükselebildiğini ve bebeklerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti. İlk aylarda bebeklerin sıcak ortamlarda deri yoluyla çok miktarlarda sıvı kaybettiğine değinen uzmanlar bu nedenle bebeklerin yaz aylarında güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde serin ortamlarda kalmasına ve oda ısısının 25 derecenin üstüne çıkmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 3-12 aylık bebeklerde, kemik gelişimi için gerekli olan D vitamininin güneş ışınlarının yardımıyla vücutta sentezlendiğini belirten uzmanlar bu vitaminin özellikle hayatın ilk yıllarında sağlıklı bir gelişim için şart olduğunu kaydetti.
Uzmanlar, her gün yarım saat kadar baş, kol ve bacakları çıplak olarak güneşlendirilen bebeklerin vücudu için gerekli miktarı bu yolla sentezlediğini ifade edilerek, camın güneşin bu etkiye sahip ışınlarının geçişini engellediğinden cam arkasından güneşlendirmenin bir faydası olmadığını ifade etti. Ayrıca, 1 yaş ve üzeri çocukların da güneşten faydalanmasının sağlaması gerektiği ancak, güneşin zararlarından korumaya özen gösterilmesi gerektiği belirtildi.
Uzmanlar, sıcak havada dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun da çocuğun artan sıvı ihtiyacı olduğunu belirterek, bebeğin ne kadar küçükse sıcak havadan da o kadar fazla etkileneceğini kaydetti. Çocuğun ve bebeğin kaybettiği sıvıyı mutlaka yerine koymak gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bebek için en uygun sıvının, su ve taze meyve suları olduğunu bildiriyorlar. Daha büyük çocuklar için su, taze meyve suları ve hafif tuzlu ayran arasında tercih yapılabileceğini de belirten uzmanlar, her şeye rağmen, sıcak havada bebeğin halsizleşmesi, yaptığı idrar miktarının artması, göz yaşı ve ağız salgılarının azalması, başka bir neden olmaksızın ateşi yükselmesi durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguluyorlar.