YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yazın Beslenme Önerileri

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, yaz ve kış beslemesi...

Yazın Beslenme Önerileri

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, yaz ve kış beslemesi arasındaki en temel farkın, sıvı tüketimi miktarı olduğunu söyledi.

Ayalp, kışın giysilerle örtülen fazla kiloların rahatsızlık verdiği bu günlerde genel kurallara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Yaz aylarında tüm besin gruplarından her öğünde, kişinin ihtiyacına özel olarak yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmesi gerektiğini belirten Ayalp, “Metabolik hızın azalmaması, sindirim, emilim gibi görevlerin yapılabilmesi, hücre, doku, organ ve sistemlerin çalışması, atıkların vücuttan atılması ve vücut ısısının dengelenmesi için; kışın 1,5-2 litre, yazın 2-2,5 litre su içilmesi alışkanlık haline getirilmeli” dedi.

Ayalp, günde 1-2 fincan ılık veya soğuk içilebilecek bitki çayı karışımlarının, ayran ve tansiyon sorunu yoksa günde en fazla 1-2 şişe sodanın, çok az şekerli limonata, şekersiz taze meyve kompostolarının da yaz için suya ek olarak tüketilecek alternatifler olabileceğini söyledi.

Ayalp ayrıca, gazlı, şekerli, kafeinli içecekler ve alkolün mutlaka sınırlandırılması gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle mevsime göre değişen sebze ve meyvelerin tüketilmesinin önemli olduğunu belirten Ayalp, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu konuda da her renk pigmenti vücudumuza farklı antioksidan öğeler sağladığı için, mümkün olduğunca çeşitli renklerde beslenmeye dikkat edilmelidir. Hiçbir grup tek başına mucize oluşturamaz. Oysaki yeşillerin, klorofili, sarı-turuncuların karetenoidleri, kırmızının laykopeni, beyazın flavonoidleri antioksidan öğelerdir ve günde 7-9 porsiyon (en az 5) meyve-sebze tüketimi önerilmektedir. Hem vitamin kaybı, hem yüksek kalori alımı hem de kanserojen madde oluşabilme riski açısından kızartma yönteminden uzak durulmasını öneririz.”

Güneşin olumsuz etkisinden korunmak için yeterli omega-3’ü haftada 2-3 kez, ızgara, buğulama, fırında veya haşlanmış balık tüketerek almanın önemine işaret eden Ayalp, "Yazın maalesef, meyve ağırlıklı yapılan tek tip diyetler gündeme gelmektedir. Fakat kilo vermeye değil, bunun sürekli devam edecek alışkanlıklar kazanmaya odaklanılması gerekir. Yeterli ve dengeli bir diyetle kilo verilmediğinde; hızlı bir sürede ve özellikle meyve ağırlıklı beslenildiğinde kan şekeri dengesi hassaslaşıp, hatta bozularak, kalıcı ve sağlıklı olmayan bir kilo kaybı yaşanır. Yeterli protein ve yağ alınmadığı için de yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olur. Bu yanlış diyetlerin ardından kaybedilen kilolar normal beslenme şekline geri dönüldüğünde fazlasıyla tekrar alınacaktır. Bu mevsimde artan ısı ve günün aydınlık kısmının uzun olması, metabolizmanın hızlanmasına katkıda bulunduğundan yağ yakımınız artacak ve yazın zayıflamak daha kolay olacaktır. Stres kilo vermede bir engel oluşturabilir. Strese en iyi gelen mevsim yazdır. Yazın günler daha uzun olduğu için halk arasında mutluluk hormonu olarak geçen serotonin daha uzun süre salgılanır. Serotoninin salgılanmasıyla da stres azalacağı için kilo vermek daha rahat olabilir. Yürüyüşe daha çok zaman ayrılır. Sıvı alımı artar" bilgilerini verdi.

Kışın yenilen ağır yemekler yerine yazın daha çok sebze ve meyvelere ağırlık verildiğini anımsatan Ayalp, sıcakların hakim olduğu yaz aylarında sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulundu:

“Sıvı alımını arttırın. Bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Yazın fazlaca yapılan kızartmalardan uzak durun. Az yağlı yapılmış zeytinyağlı sebzeleri tercih edin. Et tercihlerinizi ızgara veya fırında pişirme yöntemleriyle az yağlı olarak yapın. Dondurmayı dikkatli tüketin. Haftada 1-2 defa 50-60 gram yenilebilir. Beyaz ekmek yerine esmer ekmek tercih edin. Tuz tüketiminize dikkat edin. İşlenmiş gıdalar yerine bolca bulunan taze sebze ve meyveleri tercih edin. Alkollü ve asitli içeceklerden yaz aylarında sakınmak gerekir. Bunların yerine soda, ayran, su tüketin. Gece geç saatlerde yemek yemeyin. Akşamları metabolizma normalden daha yavaş çalıştığı için besinler zor yakılır. Günlerin uzaması avantajını kullanarak fiziksel aktivitenizi artırın.”

Ayalp, sıcakların etkisiyle gıda zehirlenmeleri başta olmak üzere gıda kaynaklı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla, yaz aylarında besinlerin hazırlanması ve korunması süreçlerinde hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler