SAMSUN (İHA) - Yaz mevsiminde en çok rastlanılan sağlık problemlerinden birinin de gıda zehirlenmeleri olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşları uyardı.
Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmelerinde artış olduğunu dikkat çekti. Gıda güvenliğinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu hatırlatan Dr. Dinççağ, gıda zehirlenmelerinin bütün dünyada görülebilen ve birden çok insanın hayatını tehdit edebilen bir sağlık problemi olduğunu ifade etti.
Dünyada bir yılda yaklaşık 2 milyon insanın gıda zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği söyleyen Dr. M. Emin Dinççağ, "Sağlıklı olmayan yiyecekler, kirli içme suyunun oluşturduğu bu sağlık problemi malnutrisyona (kötü beslenme sorununa) ve ölüme neden oluyor. Gıda zehirlenmelerinin yüzde 30'u endüstrileşmiş ülkelerde ortaya çıkıyor. Bir yıl içinde ABD'de meydana gelen 76 milyon gıda zehirlenmesinde 325 bin kişi hastanede yatarak tedavi görürken, 5 bin kişi ise hayatını kaybetmiştir. Gıdayla ortaya çıkan bu sorun kitle halinde hastalandırır. 1994 yılında ABD'de salmonellozis vakaları dondurmayla ortaya çıktı ve 224 bin kişiyi etkilemiştir. 1988'de Çin'de Hepatit salgını istiridye yenilmesiyle ortaya çıkmış ve binlerce insanı etkilemiştir" dedi.
Besin zehirlenmelerinin en sık rastlanan zehirlenmeler olduğunu kaydeden Dr. Dinççağ, "Kaynağı belli olmayan gıda ürünleri tüketilmemelidir. Son kullanma tarihine bakılmalı ve içeriği yazan etiketler iyice okunmalıdır. Et, süt gibi gıdalar sıcak havalarda dışarıda bekletilmemeli. Et süt iyice pişirilmeden tüketilmemeli. Hasta hayvan eti ve yumurtası yenilmemeli. İshal, karın ağrısı, ateş, bulantı kusma şikayetlerinde gıda zehirlenmesi düşünülüp sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Gıda zehirlenmeleri sağlık kuruluşları için ihbarı zorunlu hastalıklardandır" diye konuştu.