YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yazın sağlıklı beslenmenin altın kuralları

Bunaltıcı yaz sıcaklarını yaşadığımız şu günlerde uzmanlar uyarıyor; “Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin...”

Yazın sağlıklı beslenmenin altın kuralları

Bunaltıcı yaz sıcaklarını yaşadığımız şu günlerde uzmanlar uyarıyor; “Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin...” Özellikle de terleme yoluyla çok sıvı kaybettiğimiz gözönüne alınırsa, su içmenin ve sıvı tüketmenin önemi daha iyi anlaşılır.Peki yaz aylarını sağlıklı atlatabilmek için sadece su içmek yeterli mi? Elbette ki değil. Her dönemde olduğu gibi yaz aylarında da yeterli ve dengeli bir beslenmek gerekiyor...İşte Acıbadem Adana Hastanesi Diyetisyeni Fadime Özgök'ten yaz ayı beslenme önerileri...

SIVI KAYBINI “SU” İLE GİDERİN!
Yaz aylarında giderek ısınan havanın etkisi ile oluşan terleme sonrası artan sıvı ihtiyacını karşılamanın en kolay yolu su içmektir. Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve sporcular aşırı su kaybettiklerinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliğini gidermek için hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyva suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmelidir.Yani su içmek için susamayı beklememek gerekir. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su içmeye dikkat etmek gerekiyor.

BOL BOL MEYVE TÜKETİN!
Eğer kişinin herhangi bir hastalığı yok ise enerji ihtiyacını mevsim meyveleri olan karpuz, çilek, kiraz, üzüm gibi meyvelerden karşılayabilir. Vitamin ve lif açısından da zengin olan bu meyveler aynı zamanda mineral açısından da zengin olduğundan terle birlikte atılan minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur. Salatalık, domates gibi hafif gıdalar tüketmek kilo kontrolünü sağlamaya da katkı sağladığından öğünlerde mutlaka bulundurulmalıdır.Öğün atlamamaya özen gösterilmeli 3 ana öğün mutlaka tüketilmeli mümkünse ara öğünler de eklenerek kişilerin öğünlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir.

YAĞLI GIDALARDAN VE AĞIR TATLILARDAN UZAK DURUN!
Yaz aylarında yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş besinler yerine fırınlanmış, ızgara veya haşlama besinler tercih edilmeli. Yağsız kırmızı et haftada 1-2 defa olmak üzere balık, tavuk gibi omega 3 yönünden zengin besinleri tercih etmek aynı zamanda kalp sağlığı açısından da önemlidir. Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli gıdalar arasında olduğundan iyi muhafaza edilmediğinde besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen dondurmanın güvenilir bir marka olmasına ve uygun muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

ALKOLDEN UZAK DURUN
Alkol tüketenlerin alkolün idrar söktürücü özelliği nedeniyle daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü alınan alkolün vücuttan atılması esnasında sıvı ile birlikte mineral de kaybedileceğinden sıvı elektrolit dengesi bozulabilir.

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler