YURTHABER

Konya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yazın Soğuk Algınlığına Dikkat

Uzmanlar, yaz aylarında serinlemek için gece açık bırakılan klimanın, özellikle aşırı sıcak havalarda grip ya...

Uzmanlar, yaz aylarında serinlemek için gece açık bırakılan klimanın, özellikle aşırı sıcak havalarda grip ya da soğuk algınlığına neden olduğunu bildirdi.

Yaz aylarında görülen bu hastalığın “Lejyoner Hastalığı-Klima Hastalığı” olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Hüsnü Bozkurt, hastalığın sebepleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Lejyoner hastalığının L. Pneumophila adlı bir bakterinin neden olduğu bir tür zatürre hastalığı olduğunu ifade eden Dr. Bozkurt, “Genellikle hafif bir baş ağrısı ve kırgınlık hissiyle başlar ve bir günden daha az bir sürede ateş yükselir, 40 dereceye kadar çıkabilir. Birçok hastada titremeli üşüme nöbetleri görülür. Genellikle hastalığın başlarında hafif ve kuru bir öksürük vardır. Diğer belirtiler; nefes daralması, göğüste ağrı ve yaygın kas ağrısıdır. Bu hastalığa yakalananların yaklaşık dörtte birinde bulantı ve kusma, ishal ve karın ağrısı da dahil olmak üzere bağırsak ve sindirim sistemi ile ilgili belirtiler de olabilir. Kişiden kişiye bulaşan bir hastalık değildir. Hastalık mikrobu; su tesisatlarında, soğutma ve havalandırma sistemlerinde çoğalarak insanlara bulaşır” dedi.

KBB Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Bozkurt, lejyoner hastalığına yakalanmamak için klimaların ve havalandırma sistemlerinin genel bakım ve temizliklerinin, havuzların ilaçlama ve havalandırma işlemlerinin zamanında yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek, “Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerden yararlanılır. Tedaviye yanıt genellikle çabuk alınır. Ancak size tanıdık gelen ve daha önce grip ve soğuk algınlığında kullandığınız ilaçları almamalı, çevrenizden gelen ilaç önerilerini umursamamalı ve kışın yakalandığınız gripten kalma ilaçları, doktor önerisi dışında kullanmamalısınız. Yaz aylarında soğuk yiyecek ve buzlu içecekler tüketmek, ıslak mayo ile vakit geçirmek gibi birçok davranış da soğuk algınlığı ve gribe neden olabilir. Yaz mevsiminde, soğuk algınlığından korunmak için ıslak mayo ve havlularla vücut temasınızı kısa tutun. Islak giysilerinizi kuru mayo ya da kıyafetlerle değiştirin. Deniz ya da havuza girilen günlerde su tüketiminizi artırın. Islak ve terli vücutla, rüzgara ve klimaya doğrudan maruz kalmayın. Soğuk gıdaları ve içecekleri hızlı tüketmeyin. Özellikle dondurmayı ağız boşluğunda eriterek tüketin. Klimanın karşısında uyumayın. Klimanın açık olduğu odada uyumak, ertesi güne boyun tutulması, adale ağrıları, boğaz enfeksiyonu, sinüzit ya da akciğer enfeksiyonuyla uyanmaya neden olabilir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler