Hava sıcaklığındaki artışlar sağlığı olumsuz etkiliyor. Ortam ısısının artması vücut ısısının da artmasına da neden oluyor. Buna karşı vücudun en önemli savunması, terleme ile sıvı kaybedilmesi şeklinde oluyor. Ter ciltten buharlaşırken ısı da kaybedildiğinden, vücut ısısı da düşüyor. Nem oranının arttığı durumlarda terleme azalıyor ve ortam ısısı daha da fazla hissediliyor. Prof. Dr. Ethem Kumbay, yazın susamadan bol su içilmesini tavsiye ederek, "Aşırı terleme ile sıvı kaybı olduğundan, başta su olmak üzere taze sıkılmış meyve suları, ılık çay, bitki çayları gibi bol miktarda sıvı alınmalı." dedi.
Acıbadem Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ethem Kumbay, yüksek sıcaklıkların ve yüksek nem oranının sağlıklı insanları bile zorladığını belirterek şu tavsiyelerde bulundu: “Gün içinde sıcaklığın en fazla olduğu 10.00- 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerekiyor. Terlemeyi önleyen giysiler yerine; açık renkli, rahat, bol, ince giysilerin tercih edilmesi ve mutlaka şapka giyilmesine dikkat edilmeli. Aşırı terleme ile sıvı kaybı olduğundan, başta su olmak üzere taze sıkılmış meyve suları, ılık çay, bitki çayları gibi bol miktarda sıvı alınmalıdır. Hava sıcaklığı, fiziksel aktivite ve kayıp sıvı miktarına göre; günde en az 3 litre sıvı alınmalı. Yaz aylarında susama olmaksızın sıvı tüketilmesi çok önemlidir. Soğuk ve buzlu içecekler mide kramplarına neden olabileceği için fazla tercih edilmemeli. Ayrıca kafein, alkol ve aşırı şeker içeren içecekler daha fazla sıvı kaybına neden olduğundan yaz aylarında fazla içilmemeli.”
Beslenme düzeninin önemine dikkat çeken Kumbay, şöyle devam ediyor: “Genellikle sık ve az beslenme öneriyoruz. Kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin, taze sebze ve meyve bulunmalı. İçecek olarak süt, meyve suyu, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmeli. Yağlı gıdalar ve yağda kızartılmış besinlerden kaçınılmalı. Daha çok haşlama, ızgara, kendi suyunda veya buharda pişirilen gıdalar tercih edilmeli. Terleme ile kaybedilen sıvı ve minerallerin alınması ve vücut direncinin artırmak amacıyla günde 5–6 öğün meyve tüketilmeli. Şeker hastalığı olanlar özellikle tatlı olan meyveler olmak üzere daha sınırlı tüketmeli. Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler sindirim rahatsızlıklarına ve gıda zehirlenmelerine yol açabileceğinden bunların tüketiminden kaçınılmalı.”
Hipertansiyon hastalarının yaz aylarında doktorlarına danışarak ilaç dozlarını yeniden düzenlemesini isteyen Dr. Kumbay, şu uyarılarda bulunuyor: “Aşırı terleme ve elektrolit kaybı özellikle “koroner arter hastalığı” bulunanlarda kalp aritmilerinin (kalpte ritim bozukluğu) ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca sıvı kaybı kan akışkanlığını azaltır. Bu durum hem kalp beslenmesini bozararak göğüs ağrılarının tekrar başlamasını, hem de kalp damarlarının tıkanmasını yani kalp krizi riskini artırır. Bu nedenle koroner arter hastaları yaz aylarında yeterli sıvı ve elektrolit almalarına aşırı özen göstermelidir. Kalp kapak hastaları ve kalp yetersizliği nedeniyle idrar atıcı “ diüretik “ ilaç kullanan hastalarda yaz aylarında sıvı kaybı daha fazla olabilir. Aşırı sıvı kaybı olan bu hastalarda aşırı yorgunluk, bitkinlik ve düzensiz kalp atışları ortaya çıkar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz