YDS yani Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı her sene ilkbahar ve Sonbahar olmak üzere iki defa yapılmaktadır. 2017 yılının sonbahar dönemi YDS'si için de başvuru dönemi geldi. Akademik kadrolar ve lisans üstü eğitim için pek çok kişi YDS'ye başvurarak kendileri için gerekli dil puanını almaya çalışacaklar. Peki YDS başvurusu nasıl gerçekleştirilir?
YDS için sonbahar dönemi başvuru tarihleri 26 Temmuz – 3 Ağustos olarak belirlenmiş. (Geç başvuru günü 16 Ağustos 2017) Adayların başvuru işlemlerini 3 Ağustos gece yarısına kadar tamamlamaları gerekiyor. Sınav kendisi ise 17 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek. Aşağıdaki bağlantı ile YDS başvurularının alındığı AİS'e direkt olarak erişebilirsiniz.
Yukarıdaki sayfada YDS başlığına tıklayıp (2017-YDS Sonbahar Dönemi yazan) sisteme T.C. kimlik numaranız ve aday şifreniz ile gşiriş yaptıktan sonra YDS başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz.
YDS SINAV ÜCRESİ NE KADAR, NEREYE ÖDENECEK?
ÖSYM'nin YDS için belirlediğ sınav ücreti 90 TL. AİS'te ve YDS kılavuzunda verilen bilgiye göre sınav ücretinin aşağıdaki banka şubelerinden 3 Ağustos saat 23.59'a kadar ödenmesi gerekiyor.
Ödeme Yerleri: Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)
YDS BAŞVURU KOŞULLARI
Sınava; kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dâhil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personel katılabilir. Ayrıca yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden YDS puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da bu sınava katılabilir.
Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik'in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli statüde çalışacak a) Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde, b) Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir.
Bu nedenle, hâlen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.
Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, Yükseköğretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı kararı uyarınca lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemlerinde Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.
Daha fazla detay için aşağıdaki bağlantı ile YDS başvuru kılavuzuna erişebilirsiniz.