HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yedi ay önceki Kenya saldırısı nasıl viral oldu?

Paris saldırıları ardından sosyal medya, 'Neden kimse Kenya'da 147 kişinin öldüğü saldırıdan söz etmiyor?' mesajlarıyla doldu. Saldırı yedi ay önce yaşanmış olsa da, konu dün BBC sitesinde de günün en çok okunan haberiydi.

Garissa Üniversitesi'ndeki saldırı sonrasında bir asker, genç bir kadını olay yerinden uzaklaştırırken.

Kenya'da yaklaşık yedi ay önce El Şebab militanlarının bir üniversiteye düzenlediği saldırı, dün Twitter'da bir anda hem dünyanın hem Türkiye'nin gündemine oturdu.

Sosyal medya bir anda Kenya'daki saldırıyı yok sayıp sadece Paris'teki saldırılara üzülenleri eleştiren mesajlarla doldu.

Ancak bu mesajları paylaşanların çoğu, Kenya saldırılarının yeni yaşandığını düşünüyordu.

Tartışma sosyal medya mesajlarıyla sınırlı kalmadı: Pazar günü BBC sayfasında en fazla okunan haber Paris değil, Kenya'daki saldırının haberi oldu.

"Kenya Üniversitesi'ne saldırıda 147 kişi öldü" başlıklı habere tam 7 milyon kişi tıkladı.

Bu rakam iki günde 10 milyonu aştı. Oysa Garissa Üniversitesi'ne saldırının olduğu tarihte, yani geçen Nisan'da aynı haberi 2,5 milyon kişi okumuştu.

Ziyaretçilerin dörtte üçü, BBC'nin ana sayfasından değil de sosyal medyadan geliyordu.

Yarıya yakını Kuzey Amerika'dan, dörtte biri İngiltere'den ulaşmıştı habere.

İki sebepPeki ne oldu da Kenya saldırıları yeniden gündeme geldi?

Habere eşlik eden mesajlara baktığımızda, haberi paylaşan ziyaretçilerin çoğunun, metnin hemen tepesinde yer alan 3 Nisan tarih damgasını görmediği ve Kenya'daki saldırının geçen hafta sonunda düzenlendiğini sandıkları anlaşılıyor.

Bazı kullanıcılar da saldırının zamanlamasından haberdar olsalar da, bir eleştiriyi dile getirmek için paylaşmışlardı haberi: Paris saldırıları sonrası seferber olan Batılı medya kuruluşlarını, Kenya'daki saldırıya aynı ilgiyi göstermemekle suçluyorlardı.

Başkaları için de dua çağrısıBu arada Twitter'da, başka saldırılar ve doğal afetlerle ilgili olarak da benzer mesajlar yağdı.

Örneğin #PrayForTheWorld (Dünya İçin Dua Edin) etiketi Cuma gününden bu yana 400 bin kez kullanıldı.

Bu etikete atılan mesajlarda Beyrut, Ankara ve diğer yerlerdeki saldırılar ve doğal afetler için de dayanışma çağrıları yapıldı.

Özellikle Beyrut'ta 12 Kasım'da 41 kişinin öldüğü saldırılar için #PrayForLebanon (Lübnan İçin Dua Edin) etiketi 800 binden fazla kez kullanıldı.

Buna karşılık 10 Ekim tarihli Ankara saldırıları için #PrayForTurkey etiketine çok daha az sayıda, 685 mesaj geldi.

Bir başka dua çağrısı ise Cumartesi günü denizaltında büyük bir deprem olduğu bildirilen Japonya için yapıldı.

1,6 milyon kişi bu çağrıya katılırken, deprem sonucu ölen ya da yaralanan olmadı.

En Çok Aranan Haberler