YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yediğiniz Besinleri Dikkat Edin, Yaz Tatiliniz Zehir Olmasın

Tatil zamanlarının gıda zehirlenmesiyle adeta bir kabusa dönüşmemesi için uzmanlar uyarıyor. Sıcakların yoğun bastırdığı yaz...

Tatil zamanlarının gıda zehirlenmesiyle adeta bir kabusa dönüşmemesi için uzmanlar uyarıyor. Sıcakların yoğun bastırdığı yaz tatilinde özellikle bazı konulara dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Eczacı Ayşegül Kılıcel, gıda zehirlenmelerinin özellikle yaz aylarında daha sık görüldüğünü, bunun için büyük dikkat gösterilmesi gerektiğini söyledi. Kılıcel, yaz aylarında meydana gelen gıda zehirlenmelerinin genellikle orta ve hafif düzeyli geçmekle birlikte, tedavi edilmemesi halinde ölümcül olabilen rahatsızlıklardan olduğunu kaydetti.

Gıda zehirlenmesinin genel belirtilerinin ishal ve kusma olduğunu, sıvı kaybına bağlı olarak bitkinlik, baş dönmesi ve kilo kaybı da gözlenebileceğini dikkat çeken Kılıcel, bu tür zehirlenmenin temel nedeninin ise bakteriler, virüsler, parazitler veya toksinler ile kontamine olmuş su ve gıdaların tüketilmesi olduğunu vurguladı.

Kılıcel, gıda zehirlenmesine neden olan sebepleri şöyle sıraladı: "Düzgün yıkanmamış yiyecekler. Hijyenik şartlar altında hazırlanmayan gıdalar. Son kullanma tarihi geçmiş süt ve süt ürünleri ile mayonez içeren gıdalar. Buzdolabında saklanması gerekirken oda sıcaklığında saklanmış gıdalar. Çiğ deniz mamulleri, kontamine olmuş su ve diğer içecekler."

Gıda zehirlenmesinin bireyin sağlık durumuna göre 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıktığının altını çizen Kılıcel, kramp tarzında karın ağrısı, ishal, ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve bitkinlik gibi belirtilerin görülmesi halinde gıda zehirlenmesinden şüphelenilebileceğini ifade etti.

Her hastalıkta olduğu gibi gıda zehirlenmelerinde de bireysel tercihlerle ilaç kullanılmaması gerektiğini dile getiren Kılıcel, gıda zehirlenmesi sonucunda meydana gelen kusma ve ishali engelleyecek ilaçların kullanılmaması ve diğer uygulamaların yapılmaması gerektiğini kaydetti. Kılıcel, bunun yerine vücudun kaybettiği sıvı ve mineralleri yerine koymanın daha doğru olacağını vurguladı.

Kılıcel, dışkıda kan, siyah dışkılama, gaz çıkarıldığı halde geçmeyen karın ağrısı, 37,5 dereceden daha yüksek ateş gibi durumlardan biri kişi de mevcut ise mutlaka doktora başvurulması gerektiğini anlattı. Kılıcel, seyahat sonrası gelişen ishal durumlarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler