YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeditepe halkı, 450 yıldır mezarlık önünde bayramlaşıyor

Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Yeditepe Beldesinde 450 yılı aşkın süredir yaşatılan gelenekte, yaklaşık iki bin...

Yeditepe halkı, 450 yıldır mezarlık önünde bayramlaşıyor

Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Yeditepe Beldesinde 450 yılı aşkın süredir yaşatılan gelenekte, yaklaşık iki bin kişi köy meydanında toplanarak bayramlaşıyor. Nüfusundan fazla imam çıkaran bölgede Kur'an-ı Kerim'i okumayı bilmeyen kimse bulunmuyor.
Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sonrasında, ordunun bir bölümünün ayrılarak Yayladağı yöresine yerleşmesinden bu yana yaklaşık 450 yılı aşkın süredir yaşatılan bayramlaşma geleneği hiç değişmedi. Bayramdan bir gün önce, Türkiye'nin dört bir yanındaki aile fertleri büyüklerinin ellerini öpmek, bayramda yanlarında olmak için Yeditepe beldesine gelip bayramı burada geçiriyorlar. Bayram namazından sonra köylüler ilk olarak mezarlıkta kaybettikleri yakınları için Kur'an okuyup dua ettikten sonra köy meydanında toplanıyor.
Yaklaşık iki bin kişi bayram namazı, mezarlık ziyareti ve sonrasında bayramlaşmak için bir araya geldi. Küçük büyük, yaşlı genç yaklaşık 2 bin kişi, birbirleriyle tek tek bayramlaştı. Bu bayramlaşma geleneğinin yüzyıllardır sürdürüldüğünü söyleyen beldenin ileri gelenlerinden Muzaffer Şafak, “Peygamber Efendimiz'in (sas) hadisi şerifine istinaden halkın namazdan sonra mezarlara yeşillik dikerek ve Kur'an okuyarak yakınlarını rahmetle anıyorlar. Yani halkımız, tabiri caiz ise önce ölüsüne bayram yaptırıyor. Böylesine dünyaya örnek olması gereken bir geleneği yaşattığımız için mutluyuz ve halkımıza bunun için teşekkür ediyorum.” dedi.
Adnan Özdal ise “kendimi bildim bileli bu geleneği yaşarız ve yaşatıyoruz. Binlerce kişi ile bayramlaşıyoruz. Beldemizde Kur'an okumayı bilmeyen kimse yok, her ailenin fertleri mutlaka okumayı bilirler. 1998 yılında Yayladağ'ın nüfusunun 5 bin civarında olduğu dönemde 5 bin 800 imam ve müezzin çıkmıştır. Bu da gösteriyor ki Yayladağı bölgesi Türkiye’de en fazla imam ve müezin yetiştiren bölgedir." diye konuştu.

GÖRME ENGELİNE RAĞMEN HAFIZ OLMAK İSTİYOR
Bu arada, doğuştan görme engelli olan 13 yaşındaki Beşir Benli, Gaziantep'te ve Konya’da aldığı eğitimlerle parmaklarıyla dokunarak Kur'an-ı Kerim okuyabiliyor. Bayram sabahı, babası Hasan Benli ile birlikte ninesinin mezarı başında Kur'an okuyan Beşir, göremediği için üzülmediğini ve bu şekilde Kur'an okumanın da herkese kısmet olmayacağını bildiği için mutlu olduğunu söyledi. Beşir’in en büyük hayali ise hafız olabilmek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler