HABER

Yem sanayicilerinden, fiyat artışı uyarısı

İSTANBUL(ANKA)- Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, yem sektörü ve tahıla dayalı üretim yapmakta olan tüm tarımsal sanayi yaşanan hammadde sıkıntısı nedeniyle zor günler geçirdiğini, gümrük vergilerinin düşürülmesini ve serbest ithalat izni istediklerini belirterek, aksi halde et, süt ve yumurta gibi temel gıdalarda ciddi fiyat artışlarının olacağı kaydetti.

Karakuş, yaptığı açıklamada, yem sektörü ve tahıla dayalı üretim yapmakta olan tüm tarımsal sanayi yaşanan hammadde sıkıntısı nedeniyle zor günler yaşadığına dikkat çekti. Tarıma dayalı sanayideki üretim maliyetlerini düşürmek için sektör temsilcilerinin çözüm formülünün ise "gümrük vergilerinin düşürülmesi" ve "serbest ithalat izni" olarak aktaran Karakuş, küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak tarımsal ürünlerde oluşan rekolte düşüklüğü hammadde fiyatlarının ciddi oranlarda yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Yükselen hammadde fiyatlarının ise gerçekçi destek politikalarının geliştirilmemesi nedeniyle önce üreticilerin ardından da tüketicilerin cebini giderek daha fazla yaktığını vurgulayan Karakuş, "Hayvancılık işletme giderlerinin yaklaşık yüzde 70'ini yem masrafları oluşturuyor. Yem üretimi için gerekli mısır, arpa, soya fasulyesi ve küspesi gibi hammaddeler yurtiçinde ya bulunamıyor ya da çok yüksek fiyatlara kısıtlı miktarlarda temin edilebiliyor" dedi. Ülkü Karakuş, geçtiğimiz yıl tonu 360 YTL olan mısır bu yıl 450 YTL'den satılırken ekmeklik buğdayın tonu 350 YTL'den 490 YTL'ye, arpanın tonu ise 265 YTL'den 450 YTL'ye yükseldiğini bildirdi.

Türkiye tersine Avrupa'da ise tarımsal üretim sürekli olarak desteklenerek, tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma ve hammadde sıkıntısı karşısında yeni çözüm önerileri geliştirildiği ifade eden Karakuş, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde Avrupa Yem Birliği Federasyonu bir dizi önlemler paketi için Avrupa Tarım Komisyonu ve diğer resmi makamlarla görüşerek bu geçici durum çözümlenene kadar sektöre yardım edilmesi gerektiğini vurguluyor. Diğer taraftan Çin ise dünyada yükselen soya fiyatları sebebiyle soyada uyguladığı gümrük vergisini yüzde 3'den yüzde 1'e çekti, çünkü hükümet enflasyonun yükselmesini istemiyor. Rusya ise ülkesinden yapılacak tahıl ihracatını engellemek için önümüzdeki hafta yüzde 10 oranında ihracat vergisi koymayı planlıyor. Yurtiçinde yaşanan hammadde sorunun çözümü için ithalata yönelen ülkemiz sektör temsilcileri ise uygulanan gümrük vergisi oraları nedeniyle hala yeterli ithalatı gerçekleştiremiyor. Yükselen hammadde fiyatlarını tüketicilere yansıtmamak için yoğun çaba sarf eden sektör temsilcilerinin çözüm önerisi ise gümrük vergilerinin düşürülerek serbest ithalat izninin bir an önce çıkarılması."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler