YEMEK

Yemeği Tekrar Isıtmak Gerçekten Zararlı Mıdır?

Bu şartları sağlarsanız hiçbir zararı yok...

Yemeği Tekrar Isıtmak Gerçekten Zararlı Mıdır?

Mynet Yemek Facebook Sayfasını Beğenin!

Aksi halde zehirlenme riskiyle karşı karşıyayız!

Yemek yapmakta üstümüze yok... Doğadaki her sebzenin, her meyvenin, etlerin baharatların yağların ve aklımıza gelebilecek tüm diğer gıdaların en güzel kullanımları Türk mutfağında. Gururluyuz.

Tabii ev yemeklerimiz bu kadar güzel olunca tadına da doyulmuyor, gözümüz de doymuyor. Mutfakların en tecrübeli anneleri bile tencerenin ayarını ailesine göre yapamıyor, bir ''Ekmeksiz ye!'' lafıdır sofralarda sürüp gidiyor, yemekler ertesi gün yeniden ısıtılmak üzere buzdolaplarına kaldırılıyor. Çok yapıyoruz yemekleri. Hayır yani, aç mıyız açıkta mıyız?

Bu yüzden buzdolabından yemek çıkartıp ısıtmak da en az ev yemeklerimiz kadar tanıdık bir gelenek...

Ortadaki tencereleri görüyor musunuz? İşte o tencereler dünden kalan bulgur pilavı ile etli patates yemeği aslında... Az sonra dolaptan çıkartılacaklar, ısıtılacaklar, yanına azıcık yoğurt, birkaç da domates eklenip sofraya konacaklar.

Gel gelelim bu yemek ısıtma hususunda bazı şeylere dikkat etmediysek, bu muhteşem lezzetler belki midemizi bozacaklar, belki bizi zehirleyecekler, doktor kapılarına gönderecekler...

Dikkat edilmesi gereken hususlar neler mi?

Pişen yemeğin buzdolabına girme süresi

Yemekte mikrobik bozulmaların yaşanmaması, yeniden ısıtıldığında gıda zehirlenmesine sebep olmaması için pişmiş bir yemeğin buzdolabına girme süresi 2 saati aşmamalı! Hattâ eğer havalar sıcaksa tencerinizi soğuk su bulunan bir başka kabın içine oturtun, daha hızlı soğutun ve öyle dolaba koyun.

El temizliği!

Yemeklerinize bakteri ve mikrop bulaşmasına sebep olan bir numaralı etken, elbette elleriniz...

Çiğ gıdalara, atıklara dokunduktan ya da tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi iyice ve sıcak suyla yıkamalısınız. Çiğ tükettiğiniz gıdaların çok iyi yıkandığından da emin olmalısınız. Çiğ gıdaları dezenfekte edebilmenin en etkili yollarından biri de sirkeli sudur, aklımızda bulunsun...

Dondurucudan çıkarılan gıdalar

Bazı gıdalar donuk olarak pişirilebilir, bazıları ise tamamen çözündürülmelidir.

Eğer gıda çözünmemiş ise gıdanın dışı pişerken içi sadece oda sıcaklığına ulaşabilir, bu da gıda içindeki herhangi bir bakterinin tehlikeli seviyelere ulaşmasına neden olabilir. Ayrıca unutmayalım; dondurucudan çıkartılan gıda çözündürüldükten sonra yeniden dondurucuya atılmaz!

Çiğ ve pişmiş gıdaların birbirinden ayrılması

Sadece dışarıda değil, buzdolabının içinde bile pişmiş gıdalar ile çiğ gıdaları birbirinden ayrı muhafaza etmelisiniz.

Çiğ gıdaları hazırladığınız bıçaklar, kesme tahtaları ve benzeri ekipmanları pişmiş gıdalarda kullanmayın. Örneğin çiğ et ya da sebze doğradığınız bir bıçakla pişmiş et ya da diğer yemeklere dokunmayın, dışarıda bıraktığınız ya da kullandığınız bir kaşığı iyice yıkamadan başka bir gıdada kullanmayın.

Pişirme süresi

Ülkemizde etlerin ve sebzelerin üretildikleri alanlar ne yazık ki Avrupa'daki alanlara göre çok daha yüksek oranda mikrop içeriyor. Bu yüzden az pişmiş yemeklerden kaçınmaya çalışmak, iyi pişmiş yemeklere yönelmek en akıllıcası...


Kaynak: Gidabilinci.com

En Çok Aranan Haberler