YEMEK

Yemek yedikten sonra sakın bu hatayı yapmayın!

Farkında olmadan sürdürdüğümüz bu alışkanlıklar sağlığımızı tehlikeye atıyor sevgili okur! İşte dikkat etmeniz gerekenler...

Yemek yedikten sonra sakın bu hatayı yapmayın!

Günlük hayatımız; iş, okul, kurslar, kulüpler, aile yükümlülükleri vb. programlara göre şekillenir. Bunlar arasında rutinlerimiz vardır ve bu rutinler arasında da alışkanlıklarımız bulunur. Bu rutinler ve alışkanlıklarımız sayesinde hayatımız 'normal' ve 'güvende' gözükür. Ama sorun şu ki, bize iyi gelmeyen birçok alışkanlığımız var ve bunlar hayat tarzımıza yerleşmiş durumda.

Bu kökleşmiş kötü alışkanlıklar sağlığımızı enerji seviyemizden sindirim sitemimize ve hatta hormonal dengemize kadar birçok farklı açıdan etkileyebilir. Özellikle de sindirim sistemimiz sağlığımızı her yönden etkiler, bu yüzden bu alana dikkat etmek özel önem taşır. Sindirimimiz bozulduğunda, vücudumuz besin maddelerini doğru şekilde ememez ve kendimizi yorgun hisseder, günümüzden gerektiği şekilde verim alamayız. Ancak, beslenmemizde çok büyük bir değişiklik yapmak veya tüm rutinimizi değiştirmek sadece zor olmakla kalmaz, aynı zamanda uygulanabilir değildir.

Sindirimi etkileyen birçok şey olsa da ana öğünlerimizi doğrudan etkileyen bazı değişiklikler yapmak, sindirimimiz üzerinde en hızlı etki gösteren şeydir.

Fazla zaman ve çaba harcamadan sağlığınız üzerinde olumlu ve kalıcı etkiler oluştrmak için, aşağıdaki dört küçük değişikliği yapmayı deneyin.

Yemekten hemen sonra uyumak

Belki akşamları geç yemek yiyorsunuz ve hemen arkasından da yatıyorsunuzdur. Veya büyük bir aile yemeğinden sonra yapmayı en sevdiğiniz şey güzel ve uzun bir uyku çekmektir. Eğer durum buysa tekrar düşünün! Yapılan bir araştırmaya göre, yemek yedikten sonraki 1 saat içinde yatan kişilerin felç riski daha yüksek. Diğer taraftan, yemek yedikten sonra yatmak için en az 1 saat bekleyen kişilerde bu risk % 60 oranında azalıyor ve 1 saatten sonraki her 20 dakika için risk % 10 daha düşüyor.

Bu ikisi arasında doğrudan bir sebep-sonuç ilişkisi olmasa da önemli bağıntı bulunuyor. Bunun nedenine dair birkaç fikir var. Öncelikle, uyumadan önce yemek yemek asit reflüsü rikinizi yükseltir, bu da uyku apnesine neden olabilir. Uyku apnesi ise felç için risk oluşturur.

Sonuç olarak: Uyumadan önce sindirimin gerçekleşmesi için yeteri kadar zaman tanıyın, kan şekerindeki düşüş ve asit reflüsüne bağlı rahatsızlıkları önlemek için akşam yemeğini erken yiyin. Bu alışkanlık aynı zamanda felç gibi daha büyük sorunlar için riski de düşürecektir.

Yemekten hemen sonra çay-kahve içmek

Bazı çayların ve sıcak içeceklerin sindirime yardımcı olduğunu gösteren kanıtlar olsa da, bir dezavanataj da var: Siyah çay, kahve, yeşil çay ve hatta kakaolu içecekler demir emilimini önler. Bunun nedeni içerdikleri bol miktarda polifenolik bileşenlerdir. Normalde bu bileşenler oldukça yararlıdır, ancak yemeğin hemen ardından tüketildiğinde demir emilimini önlerler. Demir eksikliği kadınlarda görülen mineral eksikliklerinin başında gelir, bu yüzden ana öğünden hemen sonra çay veya kahve içmeden önce belirli bir zaman koymanız yararlı olacaktır.

Yine de ille tüketmeniz gerekiyorsa bitki çayları, kafein içeren siyah çay veya kahveye göre çok daha iyi birer seçenektir. Rezene, zencefil ve nane çayı gibi çaylar, sindirimi rahatlatmaya yardımcı olurken, kafein ise sindirimi aşırı uyarır ve sindirim sürecini hızlandırır.

Sonuç olarak: Demir emilimini azalttıkları için yemekten hemen sonra kafeinli çay ve kahve içmekten kaçının. Eğer bitki çayı içecekseniz, yemeğin hemen ardından içmek yerine en az 20-30 dakika bekleyin.

Yemekten hemen sonra spor yapmak

Yemekten hemen sonra spor yapmak (özellikle de yüzme veya tırmanma gibi yüksek risk içeren aktivitelerde) sancıya ve krampa neden olmasının yanı sıra, hem egzersizin hem de sindirminizin kalitesini etkiler.

Yemeği sindirmek için sindirim sisteminiz bol miktarda kan akışına ihtiyaç duyar. Egzersiz yaparken çalışan kaslarınız ise kan akışının %80'ine kadar ihtiyaç duyar. Yemeğin hemen arkasından spor yaptığınızda, kaslarınız ve sindirim sisteminiz kan dolaşımı için birbirleriyle savaşır hale gelir, bu da her ikisinin işleyişini kısıtlar ve kalitesini düşürür.

Ayrıca spor yaparken kaslarınız en kolay yoldan ulaşabiecekleri enerji kaynağını kullanır. Eğer yeni yemek yediyseniz, kanınızda hemen kullanılabilecek şeker bulunur ve vücudunuzda depolanmış enerjiyi yakmak gibi kompleks bir süreç yerine bu şekerler kullanılır. Bu durum, eğer egzersiz yapmaktaki amacınız vücudunuzda depolanmış yağları yakmaksa ideal olmaz. Ama şunu da belirtmek gerekiyor ki tamamen aç karnına egzersiz yapmamalısınız.

Sonuç olarak: Krampları önlemek, hem sindirimden hem de egzersizden maksmum fayda sağlamak için yemek yedikten sonra egzersiz yapmak için en az 1 saat bekleyin.

  1. Yemekten sonra sigara içmek

Sigara içmemeniz için var olan diğer birçok nedenin yanında yemekten hemen sonra sigara içmek, aldığınız besin maddelerinin büyük kısmını yok eder. Sigara içmek, sadece daha az meyve ve sebze yemekle ilintili olmakla kalmaz, aynı zamanda önemli vitamin ve minerallerin emilimini de azaltır. Sadece bir adet sigara bile vücuttaki C vitaminini azaltır ve B-karoten, E vitamini, çinko ve selenyum gibi antioksidanların seviyesini düşürür. Bu da vücudun sigara kullanma sonucu oluşan serbest radikallerle savaşma yeteneğini azaltır ve kanser riskini artırır.

Sigara içmek, aynı zamanda vücuttaki birçok fonksiyon için önemli olan D vitamininin de emilimini azaltır.

Sonuç olarak: Sigara içmek inanılmaz zararlı bir alışkanlıktır ve yemekteki besin maddelerinin emilimini azaltır.

Daha sağlıklı bir yaşam tarzı için alışkanlıklarımızı değiştirmek kolay değil, ama buna kesinlikle değer! Sadece bir kötü alışkanlığı bile değiştirmek, daha fazlasını yapmak ve sağlıklı bir rutine sahip olmak için motivasyon sağlar.

Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler