Mercimek, buğday, bezelye, bakla, barbunya… Her çeşidiyle birer protein deposu olan bakliyatlar bilinenin aksine tahıllardan daha fazla protein içerirler. Birçok kültürün ve mutfağın temel gıdalarından olan bakliyatlar pek çok yemek menüsünü zenginleştiren gıdalardır. Besin değerlerinin birçoğunu içerisinde barındıran bakliyat yemekleri özellikle vegan ve vejetaryen beslenen kişilerin de olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Et ve süt ürünü tüketmeyen ya da tüketemeyen kişilerin birincil protein kaynağı olan bakliyatlar, hayvansal ürünlerin alternatifi olarak tercih ediliyor.
Bakliyat yemekleri içeriğindeki lif oranının yüksekliği sayesinde sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçası. Öğünlerinize ekleyeceğiniz baklagil yemekleriyle günlük protein, lif, vitamin ve karbonhidrat gibi temel besin değerlerinin yüksek bir kısmını karşılayabilirler. Salatalar ve sebze yemekleriyle hatta et ve süt ürünleriyle de birlikte tüketime uygun olan tadı sayesinde farklı malzemelerle uyum sağlarlar ve ortaya güzel bir yemek reçetesi çıkarırlar. Kuru baklagil yemekleri güvenilir bir besin kaynağı olmasının yanı sıra farklı beslenme çeşitleriyle de uyum sağladığı ve doyuruculuğu sayesinde de temel besinler arasında yer alırlar.
En yaygın baklagil yemekleri arasında yerini alan fasulye doyurucudur ve çeşitli yemek tarifleriyle birleşebilir. Ayrıca çoğu bakliyatta olduğu gibi fasulye de soğuk baklagil yemekleri olarak tüketilebilir. Hem sıcak hem soğuk tüketime uygun olan bu gıdalar hemen hemen her türlü yemeğin ve hatta atıştırmalığın içerisinde kendisine yer bulurlar. Son zamanlarda popülerleşen maş fasulyesi, chia gibi baklagiller insan sağlığına oldukça yararı dokunan baklagil çeşitlerindendir. Kuru bakliyat yemekleri tariflerini tamamen damak zevkinize göre hazırlayabileceğiniz gibi bakliyatları diğer besinler yerine tercih edebilirsiniz. Örneğin bir porsiyon siyah fasulye, kırmızı etten alacağınız protein ve lifi karşılarken daha az yağ almanızı sağlar.
Kuru yemekler yani kuru baklagil yemekleri pek çok mikro besin değeri bakımından zengindir. Potasyum, çinko, demir, magnezyum ve folat gibi değerler açısından zengin olan bu yiyecekler sindirim sistemi dostudur. Et ürünlerine göre daha kolay sindirilebilmelerinin yanı sıra sağlığı destekler ve korur. Düşük kalorili olan kuru yemek tarifleri, tüketim şeklinize göre şekillenebilir. İster tane olarak ister un hâlinde, kurutulmuş ya da konserve olarak hazırlanmış, haşlanmış ya da dondurulmuş olarak hem tüketebilir hem de saklayabilirsiniz. Lezzetli ve besin değeri bakımından zengin olan bakliyat yemekleri tarifleri için Mynet Yemek’i takip edin ve birbirinden güzel kuru yemeklerinden uzak kalmayın! Hem klasik ve yöresel hem de farklı bakliyat yemekleri tarifleri şimdi Mynet Yemek’te!