Yemeklerin en güzel yancısı mezeler sadece bir yemek aperatifi değil aynı zamanda başlı başına bir kültürdür. Meze türleri ile meze kültürü de farklılık gösterir. Örneğin zeytinyağlı mezeler tek başına bir meze hatta kimi zaman bir öğün olarak da tüketilir. Meyhane kültürünün de temelini oluşturan mezeler masa başındakilerin sohbetine göre çeşitlendirilir ve tadımlık olarak sunulur. Pek çok yemeğin yancısı hatta çoğu zaman yemek başlangıcı olarak da tüketilen mezeler; zeytinyağlı, lakerda, uskumru, yoğurtlu mezeler, humus gibi farklı meze çeşitleri de vardır.
Mezeler güzel görüntüsü ve iştah açıcılığının yanı sıra yapımı zor gözükse de aslında meze tarifleri kolay bir yapıma sahiptir. Geleneksel Türk mutfağına has kurutulmuş sebzeler, süzme yoğurt, konserveler ya da taze sebze ve meyvelerle hazırlanan değişik meze tarifleri her yemeğin gözdesi. Mezeler bilinenin aksine sadece yoğurt ve sebzelerden hazırlanmaz. Türk mutfağında oldukça popüler olan köpoğlu, şakşuka, pilaki, deniz börülcesi, midye dolma da aslında farklı meze çeşitleridir. Kiminin yapımı zor olsa da genellikle meze çeşitleri ve tarifleri, yapımı kolay olmasıyla dikkat çeker. Mezeler çoğu zaman 15 ila 30 dakika arasında kısa bir yapıma sahiptir.
Mezelerin ne zamandır mutfaklarımızda yer aldığı pek bilinmese de sofralarda yer edinen ilk mezelerin zeytinyağlı mezeler olduğu biliniyor. Zaman içerisinde iyice yaygınlaşan meze kültürü artık günümüzde geniş bir alan sahip. Artık sadece Türk mutfağına özgü mezeler değil aynı zamanda humus gibi farklı kültürlere ait meze çeşitleri de sıkça yapılıyor. Türk mutfağının artık vazgeçilmezleri arasında olan ve neredeyse her gün yemek sofralarında yer alan mezeler hem başlangıç hem de yemek yancısı olarak tüketiliyor. Çoğu zaman soğuk olarak tüketilse de kimi mezeler sıcak olarak da tüketiliyor. Mezeler genellikle peynir, yoğurt ve sebze temelli oluşturulsa da nohut, pancar, patlıcan, semizotu, tavuk, kimi zaman da et ve deniz ürünleri gibi farklı malzemelerle de farklı meze tarifleri yapılıyor.
Meze çeşitleri öğün olarak tüketip karın doyurmak yerine yemeğin lezzetini hatta çoğu zaman yemek masalarının sohbetini koyulaştırmak için servis edilir. Her meze çeşitleri tarifleri ve malzemelerine göre farklı yemeklerin yanında servis edilir. Örneğin yoğurtla yapılan meze tarifleri genellikle et yemeklerinin yanında servis edilir. Fava mezesi gibi baklagillerle yapılan meze tarifleri de genellikle balık yemeklerinin yanında yer alır. Kolay meze tarifleri ile yemeklerinizi ve sohbetlerinizi süsleyeceğiniz pratik meze tarifleri şimdi Mynet Yemek’te! En güzel meze tarifleri için Mynet Yemek’i takip edin, meze tariflerinden uzak kalmayın!