Kış aylarında hazırlanan sofraların vazgeçilmezi turşular! Neredeyse her sebzeden ve meyveden yapılan turşu çeşitleri yemek sofralarını zenginleştirirken bağışıklık sistemini de güçlendirir. “Nelerden turşu yapılır?” sorusunun cevabı oldukça çeşitlidir. Lahana, domates, salatalık, erik, havuç, patlıcan, kavun, karnabahar, kırmızı lahana, taze fasulye, kırmızı turşu çeşitleri gibi farklı sebze ve meyvelerin neredeyse hepsinden turşu yapılabilir. Evde turşu yapımı oldukça sağlıklıdır. Marketlerden alınan turşuların yanı sıra evde yapılan turşu tarifleri koruyucu içermedikleri, sadece sirke ve tuzla fermente edilerek yapıldığı için oldukça sağlıklıdır. Turşu yapımı püf noktası da yapılan turşunun cam kaplarda saklanması gerekir. Uygun koşullarda muhafaza edilen ve önerilen miktarda tüketilen turşu çeşitleri oldukça faydalıdır. Ancak pek tabi turşunun yüksek oranda sodyum içermesinden dolayı tansiyon, şeker ve böbrek hastalarının dikkatli ve kontrollü tüketmeleri gerekir.
Turşu çeşitleri ve yapımı uygun koşullarda sağlandığında ev yapımı turşu oldukça sağlıklıdır ve özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmeleriyle bilinir. Farklı turşu çeşitleri için kullanılan sebze ve meyvelerin faydalarının yanı sıra turşunun fermente bir ürün olması da farklı faydalar sağlar. Fermente yöntemiyle yapılan değişik turşu çeşitleri yararlı bakteriler açısından zengindir. Bu yararlı bakteriler bağırsak florasını güçlendirdiği gibi bağışıklık sistemini de güçlendirir. Aynı zamanda bu yararlı bakteriler K vitamininin üretilmesine de destek olur. Sadece K vitamini için değil bunun yanı sıra B vitaminlerine de katkı sağlarlar. B vitaminine katkı sağlamasıyla da sinir sisteminin korunması, hafızanın güçlendirilmesi, ruh hâlinin iyileştirilmesi gibi farklı durumlarda oldukça faydalıdır.
Yemeklerin yanında tüketilen turşular, lif bakımından da zengin olduğu için hem yenen yemeklerin sindirilmesinde hem de tokluk hissinin sağlanmasında yardımcı olur. Bunun yanı sıra kan şekerinin de dengelenmesinde yardımcıdır. Turşular her ne kadar çok fazla faydaya sahip olsalar da sirke ve tuz oranından dolayı tüketimine dikkat edilmesi gereken besinlerden birisidir. Fazla turşu tüketmek yarardan ziyade zarara neden olabilir. Bu yüzden ev yapımı turşular dâhil turşu çeşitlerini haftada 2 ya da 3 kez yemeklerle birlikte yemek tavsiye edilir.
Balık ve et yemeklerinin, özellikle de kuru bakliyat yemeklerinin vazgeçilmez yancısı olan turşular farklı sofralarda kendisine yer bulabilir ve sıkça tercih edilir. Nasıl turşu yapılacağından farklı turşu tariflerine kadar tüm turşu tarifleri şimdi Mynet Yemek’te! Sofraların olmazsa olmazı turşu tarifleri ve evde turşu yapımı tarifi için Mynet Yemek’i takip edin.