Kültürlere ait mutfaklar coğrafi şartlardan, iklimlerden, kültürlerin geleneksel yapılarından ve toplumlardan etkilenir ve bu şekilde gelişir. Yöresel mutfak terimi dünya mutfağı terimiyle karıştırılsa da birbirlerinden farklı unsurlardır. Yöresel yemekler toplumların ve kültürlerin millî yemek değerlerini yansıtır ve her biri mutfağı oluşturan unsurlardır. Yöresel yemekler çoğunlukla köy yemekleri kültürlerinde gelişip büyür ve millî yemek değerini alır. Türk mutfağını oluşturan her bir yöresel yemek tarifleri de oldukça uzun geçmişe sahip ve yıllar boyunca nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmış değerlerdir. Günümüzde yapılan ve “yöresel ev yemekleri” olarak da adlandırılan pek çok yemeğin temeli yöresel yemek tarifleri oluşturur.
Yöresel yemekler ve tarifleri şehirden şehre hatta çoğu zaman bölgeden bölgeye göre değişiklik gösterir. Örneğin yöresel et yemekleri içerisinde yer alan Ankara Tava, Ankara’ya özgü yöresel ana yemeklerden birisidir. Et yemekleri, tavuk yemekleri, çoğu zaman sebze yemekleri ve hamur işi tarifleri de bu şekilde bölgeden bölgeye değişiklik göstererek farklı tariflerle ve reçetelerle hazırlanarak tamamen o bölgeye özgü bir hâl alır. Ancak elbette bu yemekler sadece o bölgede kalmamış, etkileşimlerin artmasıyla birlikte ülke çapında hatta kimi zaman dünya çapında duyulan yöresel yemekler ve tarifleri de olmuştur.
Zengin bir kültürel geçmişe ve geleneklere sahip olan Türkiye, yöresel yemekler bakımından da oldukça zengindir. Medeniyetler beşiği olarak da bilinmesi, farklı medeniyetlerin ve kültürlerin Türk coğrafyasında bir arada yaşaması yemek kültürünü de derinden etkilemiştir. Sadece et ya da sebzelerle değil pek çok tarifle yapılan eski köy yemekleri, hemen hemen her damak tadına ve zevkine uygun tariflerle bezelidir. Kebap, mantı, lahmacun, baklava, köfte, hünkâr beğendi gibi pek çok yöresel yemeğe ev sahipliği yapar.
Türkiye’nin yöresel yemekleri ve tarifleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Neredeyse her bölgenin kendine özgü en az bir tane yöresel yemekleri ve tarifleri vardır. Yöresel yemekleri yaparken en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisi de o yemeği yörede asıl yapılış biçimi ve tarifiyle yapmaktır. Duvaklı pilav yemek için Diyarbakır’a, belen tava yemek için Hatay’a, öççe için Antakya’ya gitmek de bir tercih olsa da en iyi yöresel yemekler tariflerini sizler için Mynet Yemek’te bir araya getirdik! Yöresel atıştırmalıklardan yöresel etli yemeklere, sebze yemeklerinden yöresel tatlılara kadar pek çok yöresel tarifler şimdi Mynet Yemek’te!