HABER

Yemen'de belirsizlik hakim

Bombalı saldırıların ve şiddet olaylarının devam ettiği Yemen'de, Salih iktidarı yardımcısına devretse de belirsizlik hakim. BBC Muhabiri Portia Walker başkent Sana'dan izlenimlerini aktardı.

Portia Walker

BBC Muhabiri, Sana

Yemen'in başkenti Sana'da Pazartesi günü bombalı saldırı düzenlendi.

Geçen yıl ilkbaharda, Sana'daki Değişim Meydanı'nda on binlerce kişi toplanmıştı. Sokakları çevreleyen göz alabildiğine uzun geometrik sıralar halinde, diz üstü çökmüşlerdi.

Bir Cuma sabahıydı. Protesto gösterisine başlamadan önce namaz kılmak için bir araya gelmişlerdi. Sıkışık sıraların önüne, namaz bitmeden hemen önce ulaştım.

"Allahü Ekber" sesleri yükseldi. Sonra uzun bir sessizlik... Ardından, yumruklarını havaya kaldırıp hep bir ağızdan bağırdılar: "Halk rejimin devrilmesini istiyor". Göz kamaştıran güneş ışığına rağmen, tüylerim diken diken oldu.

Kasım ayında iktidarı yardımcısına devretmeyi kabul eden Ali Abdullah Salih'in bu anlaşma için masaya oturmasına daha birkaç ay vardı.

Salih hala Yemen'de, başkentte yaşıyor. Akrabaları da ordu ve hükümet içinde önemli görevlere getirildi. Bugün gelecek, daha önce hiç olmadığı kadar belirsiz görünüyor.

Başkentte Pazartesi günü meydana gelen patlamadan hemen sonra telefon ettiğim genç Yemenli Mazen Sultan, "Yemen'in daha istikrarlı olacağı sözünü almıştık. Bu patlama bizi çok sarstı" dedi.

"Artık herkes elindekine sıkı sıkı bağlı çünkü gelecek umut verici görünmüyor."

'Büyük hayal kırıklığı'

Mazen bir seyahat acentasında çalışıyor. Devrimin ilk günlerinde Yemen'in turizm sektörü ile ilgili büyük umutları vardı. Mazen, "Çok sayıda ziyaretçi planlıyorduk. Büyük bir hayal kırıklığı" sözleriyle hüsranını ifade etti.

Yemen dağ manzaralarından ve taş kule evlerin bulunduğu antik kentlerinden çok, El Kaide hücreleri ve zalim aşiretleriyle biliniyor. Ancak, Arap Yarımadası'nın bu fakir köşesi her zaman sürprizler ve sorunlarla dolu.

Yemen ordusu ülkenin dört bir yanında El Kaide'ye karşı operasyonlar düzenliyor.

Salih, iktidarının son yıllarında koltuğunu koruyabilmek için El Kaide tehdidine sarılmakla suçlandı. Yokluğunda ülkede anarşi doğacağını ve El Kaide ile diğer militan gruplar için 'cennet' olacağını iddia etti.

Yemen'in kuzeyinde Şii gruplarla mücadele eden aşiretleri, güneydeki özerk hareketi ve tüm ülkeye yayılan El Kaide savaşçılarının ceplerini yalnızca kendisinin kontrol edebileceğini öne sürdü.

Geçen yıl protesto gösterileri hız kazanınca, Devlet Başkanı Salih "değişim" talebiyle sokakları dolduran kalabalığı yatıştırmak için askerlerini şehirlere döndürdü. Ordunun yokluğunda, şehirlerin kontrolünün El Kaide'de olduğu iddia ediliyordu.

Geçen haftalarda, ordu yeniden mücadeleye girdi. İletişim malzemeleri ile uydu gözetleme sistemi temin eden Amerika Birleşik Devletleri danışmanlarının desteğiyle, askerler o bölgeyi yeniden ele geçirmeye çalışıyordu.

'Hep El Kaide sorumlu tutuluyor'

Mazen, "Bir şekilde intikam alınacağını biliyorduk ama ne zaman ve nasıl olacağını bilmiyorduk" dedi. Bombalı saldırı ile ilgili şüpheleri vardı.

Mazen, "Yetkililer her şeyden El Kaide'yi sorumlu tutuyor" diye çıkıştı. Karışık ve biraz belirsiz bir resim var.

Mazen, "Yemenlilerin bu değişimin getirecekleri için yeteri kadar hazırlıklı olmadıklarını düşünüyorum. Yine de devrime inancım var. Değişim, öyle veya böyle olacaktı" dedi.

Geçen yıl Sana'daki protesto gösterilerinden birinin lideri olan beyaz elbiseli bir gençle konuştuğumu hatırlıyorum. Gösteriye öğrenciler, aşiret üyeleri hatta genç kadınlar katılmıştı. Salih'in gitmesini arzulamaktan başka pek ortak noktaları olmayanlar üniversitenin dışında toplanmıştı.

Adil El Surabi, o dönemki birliğin uzun ömürlü olmayacağını söylemişti.

"Devrimden sonra herkesin kendi gündemi olacak".

En Çok Aranan Haberler