HABER

Yemen'de savaş: Husiler'den Suudi gemisine intihar saldırısı

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Yemen'de hükümet karşıtı Husiler, Sana yönetimini destekleyen Suudi Arabistan'ın savaş gemisine intihar saldırısı düzenledi, iki Suudi askeri öldü, üç asker yaralandı.

Yemen'de İran destekli Husiler ile uluslararası kamuoyunca tanınan hükümeti destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon arasındaki savaşta, teknelerle gerçekleştirilen intihar saldırısının neden olduğu patlamada iki Suudi askeri öldü, üç asker yaralandı.

SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Suudi resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Husiler ve Suudi öncülüğündeki koalisyon arasındaki savaş giderek şiddetleniyor. Koalisyon güçleri komutanlığı, Kızıldeniz'de devriye görevi yapan Suudi Arabistan Deniz Kuvvetlerine ait bir fırkateyne Hudeyde Limanı'nın batısında intihar saldırısı düzenlendiği ve roketle gerçekleştirildiği söylenen saldırının, İran destekli Husiler tarafından üç tekne ile yapıldığı belirtildi.

Fırkateyne çarpan teknelerden birinin geminin arka tarafında yangına neden olduğu, intihar saldırısı sonrası denizde operasyon başlatıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Husilerin, Hudeyde Limanı'nı terör eylemleri için operasyon merkezi olarak kullanmaya devam ettikleri, Yemen vatandaşlarına insani yardım ve ilaç gibi malzemelerin ulaştırılması için kullanılan limanın terör merkezi olarak işletilmesinin tehlikeyi tırmandırdığı belirtildi.

Öte yandan Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Zukar Adası'ndaki askeri üssüne de balistik füzeyle saldırı düzenledi.

Kızıldeniz'deki adaya yapılan saldırıyı, Husilerin resmi yayın organı duyurdu. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

HUSİLER KİM? AMAÇLARI NE?

Şiiliğin bir kolu olan Zeyyidiye’ye mensup olan Husiler, aynı zamanda Ensar Allah olarak da bilinen isyancı bir gruba destek vermeleriyle biliniyor. Zeyyidiler, Husi nüfusunun yalnızca üçte birini oluşturuyor. Husiler, 1962 yılına kadar bin yıl boyunca Yemen’in kuzeyini yönetti. Husilerin ismi ise Hüseyin Bedir el Din el Husi'den geliyor. El Husi, grubun 2004 yılında gerçekleştirdiği ilk isyanını yönetti. Amaçları ise merkezleri olarak kabul ettikleri Saada'da daha fazla özerklik kazanmak ve Zeyyidi geleneklerine ve inancına zarar verdiklerini düşündükleri Sünni İslamcılardan korunmak.

KURUCUSU ÖLÜNCE AİLE BAŞA GEÇTİ

Türkiye’nin de destek verdiği ve yaklaşık 150 bin asker ve 100 savaş uçağının katıldığı operasyonla durdurulmak istenen Husiler’in lideri El Husi, 2004 yılında Yemen ordusu tarafından öldürüldü. Sonra, El Husi’nin ailesi grubu yönetmeye başladı. 2010 yılında hükümetle bir ateşkese varana kadar beş ayaklanmayı yöneten aile, 2011 yılında Salih'e karşı protestolara katıldı ve oluşan boşluktan faydalanarak Saada ve komşusu Amran'da kontrol altında tuttukları alanı genişletti.

YEMEN’DEKİ KRİZ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Ülkenin kuzeyinde elde ettikleri zaferlerle cesaret kazanan Husiler’in lideri Abdülmelik el Husi, daha sonra devlet başkanı Hadi'den ülkenin yoksullarına zarar veren ödenekleri kaldırmasını ve "yozlaşmış" hükümetin yerine Yemen'in çeşitli fraksiyonlarını daha iyi temsil eden bir hükümet gelmesini talep etti. Oturma eylemleriyle başlayan ve yol kapama protestolarıyla devam eden tepkiler eylül ayı ortalarında Husilerle askerler arasında şehir merkezinde şiddetli çatışmalara dönüştü. Çatışmalar sürerken isyancılar hükumet binalarını işgal etti.

YEMEN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Silahlı çatışmaların artmasıyla araya giren Birleşmiş Milletler, ateşkes ilan edilmesi için girişimlerde bulundu ancak bu durum daha sonra yeniden çatışmalara döndü. Yemen, dünyanın en önemli petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'a komşu olması ve Körfez'deki deniz yollarının yanında olması nedeniyle ABD ve Körfez'deki Arap müttefikleri açısından istikrarın önemli olduğu bir ülke olarak görülüyor. Ayrıca ülkede Husilerin etkisini artırması mezhep çatışmalarının ileride de sürebileceği endişelerini de doğuruyor. Suudi Arabistan Şii Husiler’in İran tarafından hem siyasi hem de finansal anlamda desteklendiğini söylüyor.

Uzun süre Husileri desteklediği iddialarına sessiz kalan İran, son dönemde yaptığı açıklamalarla Husileri koruma isteğini dolaylı yoldan dünya kamu oyuna bildirdi. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Yemen'deki "Husileri" desteklediklerini açıkladı. Velayeti, Hizbullah'ın ülkeye yönelen tehditlere karşı Lübnan ordusunun yanında yer aldığını hatırlatarak, "Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler