GAZİANTEP (İHA) - Kaybolan meslekler arasında yer alan yemenicilikte, tercih genç kesime döndü. Daha önceleri kırsal kesimde oturanların tercih ettiği yemeniyi artık nostalji yaşamak isteyen gençler de giymeye başladı. Bu gelişme sonucu da klasik yemenicilik yerini çağdaş modellere bıraktı.
Gaziantep'in son yemeni ustası 74 yaşındaki İsmail Dinç, çırak bulamadığı için mesleğin kaybolmasından endişe ettiğini söyledi. İsmail Usta,k "Kendimi bildim bileli bu mesleği yapıyorum. Önceleri köylülerin tercih ettiği yemeniyi, şimdi gençler istiyor. Bu değişim 'geçmişini aramak' olarak özetlenebilir. Biz de onların istekleri doğrultusunda klasik modellerin dışına çıkarak çağdaş ayakkabı modelleri geliştirdik. Halkoyunları ekipleri ile turistler de en büyük müşterilerimiz arasında yer alıyor. Yöreyi gezmeye gelen turistler, Türk kültüründe önemli yeri olan yemenilerden alarak memleketlerine götürüyorlar" dedi.
Yemeniciliğin öğrenilmesi zor bir meslek olduğunu ve bu nedenle çırak bulamadığını kaydeden Dinç, "Yemenicilikte çıraklık dönemi 3-4 yıl sürüyor. Buna rağmen en az 10 yıl çıraklıktan sonra yemeni ustası olunabiliyor. Meslek kaybolacak, buna üzülüyorum. Okulların tatil döneminde çalışmak isteyen birkaç öğrenci uğruyor. Onlara da işin zor olduğunu, sürekli geleceklerse çalışabileceklerini söylediğimiz zaman işe yanaşmıyorlar. Şu anda yemeni ustası olarak sadece ben kaldım. Benden sonra bu mesleği yapacak, yaşatacak kimse yok" diye konuştu.
BİR YEMENİYE 5 DEĞİŞİK HAYVAN DERİSİ Dinç, yemeni yapımında 5 çeşit hayvan derisinin kullanıldığını, bu nedenle çok sağlıklı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yemeninin üst derisi keçi, iç astarı koyun, dış ağız derisi oğlak, iç tabanı sığır ve altı camız derisinden yapılıyor. Deriler tabaklardan (dericilerden) alınarak öncelikle boyanır. Boyandıktan sonra modeller halinde kesilen deriler elde dikilmeye başlanır. Dikildikten sonra ise kalıba alınarak şeklini bulması beklenir. Bayağı zahmetli olan bu işlere rağmen yemeni fiyatları 10 ile 25 milyon lira arasında değişiyor. Aslında daha ucuza da satılabilir. Ancak, son zamanlarda deri fiyatları çok artı. Biz de bu artışa bağlı olarak zam yapmak zorunda kaldık."
Artık yemeniyi genç neslin tercih ettiğini ifade eden İsmail Dinç, "Biz de yeni nesil yeni model anlayışı ile hareket ederek onların istekleri doğrultusunda yeni modeller geliştiriyoruz. Önceleri klasik model ve kırmızı ile siyah renkte imal ettiğimiz yemenilerin yanında, artık her renkte çeşitli modellerde yemeni imal ediyoruz. Bu modeller genç nesil tarafından da büyük bir rağbet görüyor. Yemeninin unutulan klasik modelleri arasında yer alan burunlu yemeni, köylü çarığı gibi modeller yanında çağdaş bot, çarık, terlik, sandalet gibi çağdaş modeller de imal ediyoruz" diye konuştu.