Anne babalar, yemek yememe konusunda ısrar eden çocuklarına nasıl davranmalı, hangi sözleri söylemeli? İştahsız çocuğa yemek yedirmek çin ne yapmalı?
Uzman Psikolog Yegan Sasık, "Nasıl ki diyet yaparken üç beyaz zehir diyor uzmanlar; ekmek, şeker ve tuz için, bizim konumuzun da üç zehri ISRAR, RÜŞVET VE CEZA" diyor.
Peki neler yapılabilir? İşte, zor yemek yiyen çocuklara yemek yedirebilmenin 15 yolu:
1. Öncelikli olarak evde çocuk ile yaşayan diğer bireylerin yemek yeme düzen ve alışkanlıklarını gözden geçirin. Değişim istiyorsanız, önce kendinizden başlamanız gerektiğini unutmayın.
2. Evinizde tüketilmesini sağlıklı bulmadığınız ve tüketimi halinde ana öğünlerde verdiği tokluk hissi nedeniyle yemeği reddetme davranımını kaçınılmaz kılan atıştırmalıkları evinizde bulundurmayın. Bu gibi besinler hafta sonu, SİZ UYGUN GÖRDÜĞÜNÜZDE ev dışında ya da evde fakat tek kullanımda bitecek miktarda tüketilebilir.
3. Atıştırmalık-ara öğünlerden ve ana öğün öncesi yoğun sıvı (kutu meyve suları gibi) tüketiminden kaçının.
4. Çocuğunuz elbette acıkacaktır. Sürekli sormayı bırakın ve aç olduğunu dile getirmesini bekleyin. Bu sayede inatlaşma sürecinden de kaçınmış olacaksınız.
5. Aç olduğunu dile getiren çocuğa yemeği hazırlayın; hem sevdiği hem de sağlıklı olduğunu düşündüğünüz besinler sunun.
6. Yemeği reddeden çocukla tartışmayın. Sinirlenseniz dahi belli etmeyin. Tabağını alın ve kaldırıp sofradaki diğer kimselerle keyifli sohbete devam edin. Daha sonra acıkırsa tekrar aynı yemeği sunun.
7. Porsiyonları kendisinin ayarlamasına izin verin.
8. Seçim şansı olacak sayıda yemek varsa menünüzde, seçmesine izin verin. Seçtiği takdirde mutsuz olacağınız yemekleri hazırlamayın.
9. Yemek saatinde evde değilseniz çocuğunuzla ilk karşılaştığınızda sorduğunuz soru "Yemeğini yedin mi?" olmasın.
10. Başkalarının yanında çocuğunuzla ilgili yaşadığınız sorunlardan söz etmeyin; "Hiç yemek yemez!" gibi.
11. Çocuğunuzla pazarlıktan kaçının ve tüm yetkinin size ait olduğunu unutmayın. Ancak sofra düzeni, kullanılacak tabak-bardak gibi süslemeye dair konularda fikrini alın ve katkıda bulunmasından mutlu olduğunuzu ona hissettirin.
12. Beraber geçirdiğiniz bir zaman diliminde çocuğunuzdan ailenizdeki her kişi için (anne-baba-kardeşler ve kendisi) birer resim yapmasını isteyin (resim kağıdına), sonra bu kağıtları bir kırtasiyeye götürün ve PVC ile kaplatın. Bir sonraki öğünde çocuğunuza sürpriz yapıp sofrada Amerikan servis olarak onun resimlerini kullanın. Herkesin keyif aldığını çocuğunuza hissettirin.
13. Çocuğunuzu diğerleriyle hiçbir konu dahilinde mukayese etmeyin. Her bireyin gelişim hızının ve seyrinin farklı olduğunu unutmayın.
14. Çocukların gelişimleri için çok yemesi değil, sağlıklı ve dengeli beslenmesi yeterlidir. Sizin yoğun kaygınız veya çocuğunuzun doğum sonrası geçirmiş olduğu bir rahatsızlık söz konusuysa, bir uzmandan çocuğunuzun günde kaç kalori almasının gerekli olduğu ve hangi besin kaç kalori gibi bilgileri edinebilirsiniz. Belki bunları edinmiş olmak, belirsizliği ortadan kaldırır ve daha sakin davranmanızı sağlayabilir.
15. Çocukların sağlıklı gelişimleri için tek ihtiyaçlarının yemek yemek olmadığını, sevgi ve alakanın da besleyici etkilerinin yadsınamaz olduğunu unutmayın.
Yemek yemeyen çocuk cezalandırılmalı mı?
Yemek yeme, tuvalet eğitimi, okula gitme, ödev yapma vb. alanlara dair hiçbir ödül ve ceza uygulamasının gerçekçi ve gerekli olduğunu düşünmüyorum. Tüm bu belirtilen yaşamsal gereklilikler zaten çocuklara keyifle sunulduklarında ve 'yaşamsal gereklilik' olduğu yetişkinlerce kabullenildiğinde süreç sorunsuz ilerleyebilir.
Yazan: Uzman Psikolog Yegan Sasık