HABER

Yeneroğlu: Erdoğan düşünce özgürlüğü için en çok çaba harcayan kişi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'de düşünce özgürlüğü ve demokratikleşme için en çok çaba harcayan kişi olduğunu söyledi.

Yeneroğlu: Erdoğan düşünce özgürlüğü için en çok çaba harcayan kişi

Yeneroğlu, Alman ARD kanalında yayınlanan "Anne Will" adlı programda, Almanya'daki tartışmalarda yer alan, insan hakları konusunda Türkiye'ye ders verir tarzdaki ifadeleri eleştirdi.

Almanya'daki sığınmacılarla ilgili sorunlara dikkati çeken Yeneroğlu, bu ülkedeki sığınmacı yurtlarına ortalama her gün 3 saldırı yapıldığını ifade etti.

Geçen yıl camilere 80'in üzerinde saldırı düzenlendiğini, bunun yanı sıra Müslüman cemiyetlere kurumsal hakların verilmediğini anımsatan Yeneroğlu, bu konuda Almanya'nın Türkiye'den ileri durumda olmadığını, bundan dolayı sarf edilen sözleri ölçüsüz bulduğunu kaydetti.

"Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin özgürlükçü demokrasi olması için en fazla çaba harcayan kişidir" diyen Yeneroğlu, Ahmet Kaya'nın Kürtçeşarkı söylediği için ülkeden kovulduğunu, ancak Erdoğan'ın bu tür yasakları kaldırdığını, işkenceye sıfır tolerans gösterilmesini sağladığını, ifade ve toplanma özgürlüğü gibi hakları geliştirdiğini kaydetti.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, HAKARET VAR"

Yeneroğlu, komedyen Jan Böhmermann'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiir okumasına ilişkin tartışmalara da değinerek, "Burada basın özgürlüğü değil, hakaret söz konusu." diye konuştu. Sözde şiirde en ağır hakaretlerin yapıldığını ve bunun genel olarak Alman mantalitesinede uymadığına dikkati çeken Yeneroğlu, "Buna açıkça dikkat çekmek lazım. Bu, bizim batılı özgürlükçü anlayışa uygun değil. İfade ve basın özgürlüğü umumi kanunlarla sınırlandırılıyor. Sanat özgürlüğü, sözde söz konusu mizah kapsamında tartışılacaksa onunda dakişisel haklar hususunda sınırları var. Ve bu burada (şiirde) da var, emin olun. Burada yoksa nerede olacak. Bir kişiye en ağır şekilde hakaret edilirse bunu söylemek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, büyük bir trajedi yaşayan 3 milyondan fazla sığınmacıya kapılarını açtığının unutulmaması gerektiğini ifade eden Yeneroğlu, bunun için de Türkiye'nin saygıyı hak ettiğini ve Avrupa'ya yalvarmasının beklenemeyeceğini söyledi.

Yeneroğlu, Türk vatandaşlarına AB'ye vize serbestisi getirilebilmesi için Türkiye'nin gerekli kriterleri yerine getirip getiremeyeceğine yönelik soruya karşılık da tüm kriterlerin mayıs ayı başına kadar yerine getirilebilmesi için Meclis'in gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalıştığını kaydetti.

TÜRKİYE BAŞARI SERGİLİYOR

Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacıları yeniden ülkelerine gönderdiği ve Türk güvenlik güçlerinin sığınmacılara ateş ettiğine yönelik iddiaları da reddeden Yeneroğlu, Türkiye'nin, sığınmacıları kollarını açarak karşıladığına işaret etti.

Yeneroğlu, "Burada insani trajedi söz konusu. Türkiye özellikle insan hakları konusunda şu anda örnek bir tutum sergiledi. Suriye'deki dramatik durum göz önünde bulundurulduğunda 3 milyon insanın hayatını kurtardı. Türkiye coğrafi olarak, başarısız, savaşta veya ekonomik sıkıntıları olan ülkelerin bulunduğu bölgede ve böyle bir başarı sergiliyor. Bunun söylenmesi gerekiyor." dedi.

TÜRKİYE SIĞINMACILAR İÇİN 10-15 MİLYAR AVRO DAHA HARCAYACAK

Avrupa ülkelerinin sığınmacılar için Türkiye'den daha güvenli olduğunun iddia edilemeyeceğini vurgulayan Yeneroğlu, Türkiye'nin 2019'a kadarsığınmacılar için 10 ila 15 milyar avro para harcayacağını ve bu paranın belki en fazla 6 milyar avrosunu AB'den alabileceğini söyledi.

Yeneroğlu, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir'in bir süre önce Berlin'de görüştüğü HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, bir teröristin evine başsağlığı ziyareti yaptığını, söz konusu partinin bir başka üyesinin de bir intihar eylemcisinin ailesine ziyarette bulunduğunu anımsattı.

"VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA VERİLEN SÖZLERİN TUTULMASI LAZIM"

Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier de AB ile Türkiye arasında sığınmacılar konusunda varılan mutabakatı savunarak, bu sayede hayatlarını hiçe sayarak Ege Denizi üzerinden yasa dışı yollardan Avrupa ülkelerine kaçmaya çalışan insanların sayısının büyük ölçüde gerilediğine dikkat çekti.

Altmaier, Türkiye'nin vize serbestisi için gerekli şartları yerine getirmesi ve bunun AB mercileri tarafından onaylanması durumunda, bu ülkeye verdikleri sözün yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Altmaier,Türkiye'ye yapılacak maddi yardımın, sığınmacı çocukların okula gidebilmesi ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için gerekli olduğunu ifade etti.

Programa katılan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da mülteciler konusunda AB ülkelerinin hatalı davrandığını belirterek, "20 Avrupa ülkesi mültecilerin adil bir şekilde paylaşımını sağlasaydı Türkiye ile varılan anlaşmaya gerek kalmayacaktı." dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğine her zaman destek verdiğini ifade eden Schulz, ancak Türk politikacıların son zamanlarda AB'yi fazla eleştirerek yanlış bir yol izlediğini savundu.

Programa katılan Cem Özdemir ile Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi Genel Başkanı Selmin Çalışkan ise Türkiye'ye yaptığı ziyarette muhalefet partilerinin temsilcileriyle görüşmemesinden dolayı Şansölye Angela Merkel'i eleştirdiler.

(AA)

En Çok Aranan Haberler