ANKARA (ANKA) - CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2011’de yapılacak genel seçimleri beklemeden “yeni Anayasa yapalım” önerisinde ısrar ederken, AKP'liler, takvim, zaman ve teknik olarak mümkün olmayacağını dile getiriyor. 150-160 maddelik olası bir anayasa değişikliği için öncelikle TBMM çatısı altındaki tüm partilerin uzlaşması, bununla ilgili uzlaşma komisyonunun kurulması, ayrıca sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınması ve alınan görüşlerin metne eklenmesi gerekiyor. Bu sürecin en az birkaç ay sürmesi bekleniyor. Komisyon ve Genel Kurul çalışmalarının ise uzlaşma olması halinde en 5 aylık bir zaman alacağı tahmin ediliyor. Seçim takvimine bakınca yeni Anayasa’nın, genel seçimlerden önce Meclis’ten geçmesi imkansız göründüğü belirtildi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, iktidar ve muhalefetinde açıklamalarından niyetlerinin kısmi değil, yeni bir Anayasa olduğunu söyledi. Meclis’in çalışma takviminin yeni bir Anayasa için uygun olmadığını kaydeden Kuzu, genel seçimlerin Haziran 2011’de yapılması düşünüldüğünde teknik anlamda yeni Anayasa çalışmalarının yetişmeyeceği görüşünü dile getirdi.
Kuzu, Anayasa çalışmalarının bu dönem mümkün olmayacağını ANKA’ya değerlendirdi.
Kuzu, “Bu konuda, yeni bir Anayasa yapılacaksa, bu takvim yetişmez. Geniş çaplı yapılması gerekiyor. Sivil toplum örgütleri, üniversitelerin, akademisyenlerin görüşleri alınacak. Anayasa’nın tamamı değişecekse sıfırdan yapılacaksa, muhalefet ve iktidarın talebi bu yönde olduğu anlaşılıyor. Bunu çok geniş olarak tartışmak gerekir. Uzlaşı komisyonu kurulsa bile hazırlanacak metin çok uzun bir zaman alacak. Bu da aylar alır. Ortaya ortak bir metin çıkacak. Anayasa Komisyonu’na geldiğinde de iş hemen bitmiyor. Uzlaşı olsa bile alt komisyona havale edilebilir, orada dili ve içeriği yeniden ele alındığını düşünün. Bir de üst komisyon var. Maddeler tek tek görüşülecek. Biz 30 maddeyi bile çok uzun bir sürede geçirdik. Dolayısıyla metnin hazırlanması uzlaşı komisyonu çalışmaları, kamuoyuna anlatılması bir kere aylar alacak. Metin hazır olunca komisyon gelecek. Alt komisyon, üst komisyon ve Genel Kurul. Genel Kurul’a indiğini düşünün sil baştan yeni bir Anayasa. 150-160 madde. Uzlaşı olsa bile maddeler tek görüşülecek. Tek tek 4 ayrı turda oylanacak. Uzlaşı olsa bile her madde üzerinde 4 siyasi partinin sözcüleri konuşacak. Dolayısıyla sadece Genel Kurul çalışmaları aylar alacak. Meclis burada en fazla Şubat ayına kadar çalışacak. Bu kadar dar bir zamanda sil baştan Anayasa yapılmaz.”