HABER

"Yeni Anayasa türbana koruma sağlayacak"

"Yeni Anayasa türbana koruma sağlayacak"

Türkiye'de yeni anayasa ile birlikte üniversitelerdeki türban yasağının kalkacağı öne sürüldü. Washington Times'e konuşan Atatürk uzmanı Andrew Mango, Atatürk'ün üniversitedeki türbana karşı çıkmayacağını savunurken Prof. Dr. Feyza Bilgin de, türban üniversitelerde kabul edildiğinde başı açık öğrencinin kalmayacağını söyledi.

Washington Times gazetesince Tülin Daloğlu imzası ile yayınladığı yorumda Türkiye'deki "türban" konusu üzerinde duruldu. Yeni anayasa ile birlikte türbana "anayasal koruma" sağlanacağı öne sürülen yorumda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanlı olan eşi Hayrünnisa Gül'ün, "laik demokrasiyi ilk kucaklayan Müslüman ülkesi Türkiye'yi resmen temsil ettiği"ne dikkat çekilirken AKP'nin "iki hafta içerisinde" yeni anayasa sunacağı belirtilerek şimdiye kadar tartışmaların, anayasa ile üniversitelerde türbana izin verilip verilmeyeceği konusunda yoğunlaştığı kaydedildi.

Amerikalıların açısından türban izin verilmesinin doğal olacağı ifade edilen yorumda ABD'deki Müslüman nüfusunun yüzde 3'ten yüzde 30'a kadar çıkması halinde türbana bakışının değişebileceği belirtildi.

Bu arada, Washington Times'deki yorumda Atatürk uzmanı Andrew Mango'nun açıklamalarına da yer verildi. Mango, Atatürk'ün türban sorunu ile karşı karşıya kalsaydı iki kriter uygulayacağını belirterek bu kriterleri "Türkiye'nin diğer uygar ülkelerden farklı görünmesine neden olur mu ve çok önemli olan, ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmanın geliştirilmesi hedefine göre ne kadar önemli?" olarak özetledi. Mango şöyle devam etti:

"Eğer bu iki sorunun yanıtı ‘hayır' ise, o zaman (Atatürk) görüntüsü kendisini memnun etmezse de üniversitelerde türbanlı kızların varlığına karşı çıkmazdı."
Buna karşın, Atatürk'ün "tek evrensel bir uygarlığa" inandığını ve insanları ayıran her şeye karşı çıktığını anlatan Mango "Bu nedenle, giysi gibi dış sinyallere önem verirdi" dedi.

"Türbanın çıkarılmasını cesaretlendirmesine rağmen hiçbir zaman yasaklamadı" ifadesini de kullanan Mango, sağın türban ile ilgili çabaların Türk toplumunun Atatürk'ün reformlarını reddettiği anlamına gelmediğini de vurgularken "Fransız Katoliklerin Fransız İhtilalinin ilkelerini kabul etmesi, 100 yıldan fazla aldı" diye konuştu.
ABD'li gazetede görüşleri yansıtılan Prof. Dr. Beyza Bilgin ise, türban kabul edildiğinde üniversitelerde başı açık öğrencinin kalmayacağını söyledi.

Washington Times'deki yorumda da Cumhurbaşkanı Gül'ün Suriye Devlet Başkanı veya Suudi Kral'ın yanında "daha rahat" hissettiği öne sürülürken Gül'ün "protokol kurallarının bir kısmını bir kenara atarak ve laikleri kızdırarak" Kralın ağırlandığı otele gittiği belirtildi.

(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler