YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"yeni Anayasa Ve Başkanlık Modeli" Paneli Düzenlendi

Gap Gazeteciler Birliği tarafından düzenlenen ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Modeli’ adlı panelde konuşan Anayasa Hukuku...

Gap Gazeteciler Birliği tarafından düzenlenen ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Modeli’ adlı panelde konuşan Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi ve RTÜK Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

Belediye konferans salonunda gerçekleştirilen panele; Vali Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, sivil toplum kuruluşu başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Gap Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynal Abidin Kıymaz, kendisinin çocukluk yıllarından beri 'anayasa'nın tartışıldığını ve şu an yaşının 50'nin üzerinde olmasına rağmen, hala aynı tartışmaların yapıldığını ifade etti. Kıymaz, ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir tartışma ve çalışma ortamının olduğuna da dikkat çekerek, Hasan Tahsin Fendoğlu gibi değerli bir ilim adamından bu konuyu dinlemenin kendileri için şeref olduğunu vurguladı.

'Hukuk-anayasa', 'Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları', 'yeni anayasanın tartışma konuları' ve 'yeni anayasada hükümet sistemi' başlıkları altında paneli sunan Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, şunları söyledi:

"İlk olarak hukuk kitapları ve hukuk eğitiminin ülkemizde yeterli ve ideal olmadığını belirtmek istiyorum. En üstte anayasa, altında kanun, onun da altında tüzük, en altta ise yönetmeliklerin bulunduğu bir anayasa piramidi var. En üstteki anayasaya kanun, tüzük ve yönetmeliklerin uyumlu olması lazım. Ülkemizde 15 binin üzerinde kanun, binlerce tüzük ve yönetmelik var. Anayasa Komisyonu yaklaşık 1 yıldır çalışıyor. Dört partiden 3 temsilcinin yer aldığı komisyon, şu ana kadar 17 madde üzerinde anlaşma sağladı. Her maddeyi her partinin kabul etmesi gerekiyor. Bu şart işleri zorlaştırıyor. Komisyonun anlaştığı konular kritik konular değil. Asıl kritik konularda, partilerin kırmızı çizgilerinde sorunlar kendini göstermeye başlayacak. Yıl sonuna kadar komisyonun çalışmalarını tamamlaması gerekiyor aksi halde seçim sürecine giriliyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalar yetersiz olmakla birlikte, bu çalışmaları önemsiyoruz. Tartışma konularını başlıca; din-devlet ilişkileri, mezhepler, asker-sivil ilişkisi, din dersleri, MGK, hükümet modeli, kimlik, yerel yönetimler, anadil ve başkanlık sistemi oluşturuyor. Önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanı'nı halk seçerse, zaten yarı başkanlık sistemine geçilmiş oluyor. 1909 yılında parlamentarizme geçildi. Rejimde şu an iki başlılık var. Bu bazen sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Turgut Özal, Süleyman Demirel döneminde, Bülent Ecevit, Ahmet Necdet Sezer döneminde bu ortaya çıkmıştı. Şu an Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında bir sorun yok ama bu olmayacağı anlamına gelmez."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler