Öneri, çalışmayan annelerin ücretli doğum izninden yararlanamadıkları için haksızlığa uğramalarını engellemeyi amaçlıyor. Hükümet, henüz planı tartışma aşamasında ama çocukları 5 yaşın altında olan annelere haftada 200 ila 250 dolar arasında bir ücret ödenmesi tasarlanıyor. Anneler bu parayı çalışırlarsa bakım evlerine vermede, çalışmazlarsa ev giderlerine harcamada serbestler. Paranın annelere ödenek olarak veya vergi geliri olarak verilmesi planlanıyor.
Yapılan açıklamalarda, Başbakan Howard ve danışmanlarının İngiltere'deki gelişmeleri takip etmekle birlikte Fransa, Finlandiya ve Norveç'te uygulanmakta olan planları da inceledikleri söyleniyor. Planın bir kısmının hükümet tarafından vergi ve sosyal güvenlik sistemlerinden finanse edilmesi düşünülüyor. Howard, The Sun Herald gazetesine yaptığı açıklamada, konuyla bizzat ilgilendiğini ve araştırmaların sürdüğünü belirtti.
Ev bakım ödeneği fikri ilk defa İngiliz yazar ve araştırmacı Catherine Hakim tarafından ortaya atılmıştı. Howard, Hakim'in fikirlerine katıldığını, özellikle de kadınların kariyer yapmak yerine ev ve iş yaşamını bir arada götürmek istedikleri görüşünü desteklediğini bildirdi. Başbakanın sosyal politika danışmanı John Perrin, geçen perşembe Londra'da, görüşlerini paylaşmak üzere Dr. Hakim'le bir araya geldi. Buluşma çarşamba günü hükümetin kapsamlı aile politikasının görüşüleceği kabine toplantısının öncesine denk geldi. Başbakan Howard, Dr. Hakim'in görüşleri çerçevesinde kadınların seçim hakkını artıran bir plan tasarladıklarını anlattı. Dr. Hakim, bunun bir örneğinin tüm kadınların, her çocuğun doğumundan 3 yaşına gelene kadar ev bakım ödeneğinden faydalanmasının sağlanması olabileceği
şeklinde konuştu.
Avustralya Aile Birliği (AFA), ev hanımlarına da çalışan kadınlarla aynı hakları veren bu tasarıyı desteklediklerini belirtti. AFA sözcüsü Damien Tudehope, yaptığı konuşmada, tasarının toplumun tüm kesimlerini desteklemesi gerektiğini, ücretli doğum izninden çalışmayan kadınların, yani kadınların yüzde 52'sinin yararlanamadığını söyledi. Tudehope, konuşmasına başka ülkelerde kadınların bu tip bir ödenekten faydalandığı ve doğum oranlarının arttığı şeklinde devam etti.
Dr. Hakim, '21. Yüzyılda İş ve Yaşam Tarzı Seçimleri' adlı kitabında, "Kadınlar bu ödeneği, çocuklarını yetiştirmek için çalışmadıkları süre boyunca kaybettikleri paranın telafisi olarak veya çalışırken bakım evlerine ödedikleri para olarak görebilirler" diyor. Yazısında Fransa ve Finlandiya'da yürürlükte olan ev bakım ödeneklerinin annelerin evde kalması veya iş yaşamına dönmesi konusundaki sosyal politikaların doğal bir sonucu olarak atılan doğru adımlar olduğuna yer veriyor.
Başbakan Howard, çarşamba günkü kabine toplantısından sonra bir açıklama yapmayacağını, konunun gelecek yıl netlik kazanacağını bildirdi. Konunun nüfusun yaşlanması ve büyümenin devamının sağlanması konularıyla birlikte ilgilendiği ilk 3 konu içinde yer aldığını da ekledi. Howard, konuşmasında "Bu dönem boyunca konuyu görüşeceğiz; hükümetin iş ve aile yaşamını ilgilendiren politikalarını inceleyeceğiz" dedi.