Şırnak merkeze bağlı Yeni Aslanbaşar köyü kuduz şüphesiyle karantinaya alındı.
Yeni Aslanbaşar köyünde bir ineğin ölmesi üzerine yapılan ihbarı değerlendiren İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, ölen hayvanın kafasını Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderdi. Sonucun pozitif çıkması üzerine Şırnak Valiliği, Şırnak İl Tarım Müdürlüğü ve Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri köyde aşılama çalışmalarına başladılar ve köyü karantinaya aldılar. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri
önce hayvanlarla temas halinde olan köylülere aşı yaptı.
Şırnak Tarım İl Müdürlüğünün 15 bin küçükbaş, bin büyükbaş hayvanı aşıladığı köyde, İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri vatandaşları aşılamak için çalışma başlattı. Şırnak İl Sağlık Müdürü Özgür Yaşar ve Tarım İl Müdürü Şevket Kurt bugün köye giderek incelemelerde bulundular ve Köy Muhtarı Deham Göktaş ile köylülere uyarılarda bulundular. Köy merkezinde bulunan hayvanların köy dışına çıkarılmasına izin verilmedi.
Yeni Aslanbaşar Köyü Muhtarı Deham Göktaş, "Tarım ve sağlık ekipleri geldi. Ölen ineği de bir çukura koyduk. Ondan sonra Tarım İl Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü ekibi gerekli önlemleri almaya çalıştı. Şimdi ekipler buradalar köyü karantinaya alıyorlar. Köyde 15.000 küçükbaş, bine yakın büyükbaş hayvan var. Köyün nüfusu 3000'e yakın" dedi.
Şırnak İl Sağlık Müdürü Özgür Yaşar da, Aslanbaşar'dan yaklaşık iki gün önce Tarım İl Müdürlüğüne bir ihbar geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Tarım Müdürlüğü hemen hayvanın tetkik edilmesi için gerekli materyali alıp araştırma enstitüsüne göndermiş. Kuduz şüphesinin kesinleşmesi için daha ileri bir takım tetkikler yapılıyor. Ama ilk başlarda kuduz şüphesi tetkiklerde pozitif çıkınca tarım müdürlüğü bunu bize de bildirdi. Akabinde biz Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte karantina işlemlerini köyde başlattık. Şu an aşılamalar devam ediyor. Tarım İl Müdürlüğü tarafından hayvanlara, Sağlık Müdürlüğü tarafından hayvanlarla temasta bulunan insanlara aşılama işlemleri yapılıyor."
Şu ana kadar insanlara bulaştığı yönünde herhangi bir bulguya rastlanmadığını anlatan Yaşar, şöyle konuştu:
"Böyle bir belirti yoktur. Karantinanın ne zaman kalkacağı ile ilgili çok net bir bilgi vermek doğru değil. Ancak, ilk 10 gün aşılama bittikten sonra tekrar değerlendirilecektir."
Aşı işlemlerini sürdüren ekibin başındaki Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Coşkun da, sözlerine şöyle devam etti: "İl sağlık müdürlüğü ekibimizle beraber aşı çalışmalarını başlattık. Çünkü, ineğin iki gün önce öldüğü söyleniyor. Bu tür vakalarda ilk 10 gün içinde bir çok risk taşıyan hastalara özellikle o kişileri aşılamak gerekir. Dolayısıyla biz hemen sağlık ekibimizle beraber dünden itibaren aşı çalışmalarına başlamış bulunmaktayız."
Öncelikle hayvanlarla temas şüphesi bulunan çobanlar, besleyen kişi ve hayvanı kesen kişilere aşı yapıldığını anlatan Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı:
"Onun dışında diğer tüm vatandaşlarda herhangi bir teması bulunmasa dahi aşılama talebinde bulunmuşsa onları da aşılamak zorundayız. Şu an ilk etapta riskli kişileri aşılıyoruz. Yeterince aşı stokumuz var. Şu an temas şüphesi olan 300 kişiye aşı yaptık. Geriye kalan halkta aşılamayı istiyorsa aşı yapılacak. Bazı kişilerin aşılanmayı red edeceğini göz önünde bulundurursak ortalama bin ile bin 200 kişinin aşılanması gerekebilir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz