Yeni yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre “kara kovan” ve “doğal petekli” ballar süzme bal olarak satılamayacak.
27 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/58 sayılı yeni Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ile 17 Aralık 2005 tarihli ve 26026 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan eski tebliğ yürürlükten kaldırıldı. Yeni yayımlanan tebliğde eski tebliğe bazı önemli eklemeler yapıldı. Bunlar şöyle:
- Yeni tebliğde ‘doğal petekli bal’ ibaresi eklenmiştir. Doğal petekli bal modern kovanlarda arılar tarafından peteği ile üretilen baldır.
- Yeni tebliğde ‘kara kovan balı’ ibaresi eklenmiştir. Bu bal kara kovanlarda arılar tarafından peteği ile üretilen baldır. Bu tebliğe göre kara kovan ve doğal petekli ballar süzme bal olarak satılamayacak. Petek parçalanmayacak ve içine süzme bal ilave edilip satılamayacak. Etiketlerde ‘kara kovan balları’ için ‘doğal petekli’ ibaresi kullanılabilecek.
- Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar değişebilir.
- Etikette ‘1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir’ ifadesi yer alacak.
- Hammadde ambalajı üstünde Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan işletmeye ait hammaddenin kaynağını işaret edecek TÜRKVET Kayıt Sistemi’nden alınan işletme numarası bulunacak.
- Süzme çiçek balı akışkan olmayan kıvamda kontrollü koşullarda kristalize edilmesi halinde krem bal, kendiliğinden kristalize olması halinde kristalize bal adıyla piyasaya arz edilebilecek.
- Balda taklit ve tağşişi (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) önlemek amacıyla tebliğde istenen prolin miktarı artırıldı. Balda proteinlerin belirlenmesi, doğal veya yapay olup olmadığı açısından ve beslenme yönünden önem taşımakta. Balda yaklaşık olarak 15 çeşit aminoasit olmakla birlikte en önemlisi ve fazla olanı prolindir. Prolin arılar tarafından bal oluşumu sırasısın da bala aktarılan ve taklit ve tağşişli ballarda değeri Türk Gıda Kodeksi’ne uymayan aminoasit olup Kodekste istenen değerleri artırılmış olup180 mg/kg’dan 300mg/kg çıkarılmıştır. Kanola, ıhlamur, narenciye, lavanta. okaliptüs ballarında 180mg/kg, biberiye, akasya ballarında 120mg/kg oldu.
Bu tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu tebliğ hükümlerine 1 Ocak 2013 tarihine kadar uymak zorunda. Bu tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, 17 Aralık 2005 tarihli ve 26026 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (Tebliğ No: 2005/49) hükümlerine uymak zorunda.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz