HABER

Yeni Basın Kanun Tasarısı kabul edildi

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, Basın Kanunu Tasarısı'nı kabul etti.

Basın özgürlüğü ve bu özgürlüğün nasıl kullanılacağına ilişkin düzenlemeler içeren tasarı alt komisyondan gelen rapor, esas alınarak görüşüldü. Hükümeti temsilen toplantıya katılan Devlet Bakanı Beşir Atalay, Tasarının ikinci maddesi görüşülürken, Alt komisyonun eklediği "Basın sansür edilemez" şeklindeki düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasını istedi. Bakan Atalay, "Bu tasarıda sansür kavramı yer almamalı" dedi.

Tasarıdaki, "Süreli yayınlar ve süresiz yayınlar yoluyla işlenen suçlardan eser sahibi sorumludur" şeklindeki düzenleme de komisyonda uzun süre tartışıldı. Toplantıya katılan basın yayın çalışanları meslek örgütleri temsilcileri tasarıda, "muhabirlerin" de eser sahibi olarak belirtildiğini ama haberlerin muhabirin denetimi dışında değiştirilebildiğini hatırlattılar. Bunun üzerine milletvekilleri çeşitli çözüm önerileri getirirken, Bakan Atalay, "Bu sorunu biz de biliyoruz. Ancak konu ile ilgili düzenleme başka bir kanunla yapılmalı" dedi. Komisyon Başkanı Köksal Toptan da, Bakan Atalay'a "komisyon olarak bu konuda en kısa süre içerisinde bir çalışma beklediklerini" söyledi.

Adalet Komisyonu'nda kabul edilen ve Cumhuriyet Halk Partili milletvekillerinin de destek olduğu Basın Kanunu Tasarısına göre; gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları da süreli yayın sahibi olabilecek. Süreli yayın sahibi olabilmek için Türk vatandaşlığı koşulu aranmayacak.

Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür, müdür yardımcısı ve eser sahibi, haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamayacak.

Basılmış eserler yoluyla işlenen fiillerden doğan maddi ve manevi zararlardan dolayı süreli yayınlarda eser sahibi ile yayın sahibi ve varsa temsilci, süresiz yayınlarda ise eser sahibi ile yayımcı, yayımcının belli olmaması halinde ise basımcı müştereken ve müteselsilen sorumlu olacak.

Süreli yayınlarda kişilerin şeref ve haysiyetini ihlal edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması halinde, bundan zarar gören kişinin yayım tarihinden itibaren 2 ay içinde göndereceği suç unsuru içermeyen düzeltme ve cevap yazısını; sorumlu müdür, varsa yardımcısı hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, günlük süreli yayınlarda, yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde, diğer süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren üç günden sonraki ilk nüshada, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlayacak.

En Çok Aranan Haberler