Omuz, el ve diz cerrahisindeki modern yöntemlerle tedavide başarı oranı artıyor
50'li yaşlardan sonra ve belirli meslek gruplarında; ellerde ve dizlerde görülen sorunlar artıyor. Problemlerin artmasına karşın yeni çözüm olanakları ile hastalar kısa sürede sağlıklarına kavuşabiliyorlar.
Ellerde, omuzlarda, dizlerde ve dirseklerde oluşan birçok sorunu 5 - 10 sene öncesine kadar kolaylıkla tedavi etmek mümkün değildi. Oysa günümüzde bu uzuvlarda meydana gelen problemleri tedavi etmek çok daha kolay. Modern tanı yöntemleri ve tedavi şekilleri ile hastalar kısa sürede en az eskisi kadar sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Önümüzdeki yıllarda ise insanları şaşırtacak büyük, yeni tedavi seçenekleri uygulanabileceğinden söz ediliyor.
"Acıbadem-Harvard Tıp Günleri 11" kapsamında Acıbadem Bursa Hastanesi'nde gerçekleştirilen "Ortopedi ve Travmatoloji ve Rehabilitasyon Sempozyumu" nda görüşlerini dile getiren uluslararası üne sahip Massachusetts General Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Jesse B. Jupiter, "El, dirsek ve omuz bölgesini kapsayan ve üst ekstermite denilen uzuvlarda yapılan ameliyatlarda ciddi ilerlemeler var. Özellikle dirsek ve omuzda uygulanan artroskopi ile birçok ameliyat kapalı olarak gerçekleştiriliyor." diyor. Diz cerrahisi konusunda konuşan Massachusetts General Hospital Atroskopik Cerrahi Şefi Dr. Dinesh Patel menisküs yırtığı tedavisinde de artroskopi cerrahi kullanıldığını belirterek yeni bir uygulamadan bahsediyor: "Yırtık uygun ise yine artroskopik cerrahi ile menüsküsü dikmek mümkün. Son zamanlarda üzerinde çalışılan bir diğer konu ise menüsküs transplantasyonlarıdır.Bu kavramı kadavradan menüsküs nakilleri olarak açıklayabiliriz. Ancak bu tedavi yöntemi üzerinde çalışmalar halen devam etmektedir."
Cerrahide artroskopinin önemi
Artroskopi, eklemi ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan bir cerrahi yöntem. Açık cerrahi sırasında ulaşılamayan bölgelerde de görüntülenebildiği için, daha eksiksiz bir inceleme olanağı sağlıyor. Diz eklemi, artroskopinin en başarılı uygulandığı uzuvların başında geliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Uğur Haklar, artroskopi hakkında şu bilgileri veriyor :
" Artroskopik cerrahide amaç, hastaları en az doku hasarı ve en doğru tedavi ile en kısa sürede arzu ettikleri aktivite düzeyine geri döndürmektir."
Diz cerrahisinde artroskopik cerrahinin çok ilerlediğini, artroskopik cerrahi yardımı ile çapraz bağ ameliyatlarının başarısının çok arttığını, bir çok uygun menisküs yırtığının çıkartılmayıp dikilerek korunabildiğini, diz içi kırıkların düzeltilip vidalanabildiğini belirterek kıkırdak üretimi konusunda çalışmaların hızla sürdüğünü ancak halen deneme aşamasında olduğunu söyledi.
Artroskopi, günümüzde omuz ve dirsek problemlerin tedavisinde de başarı ile uygulanıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Güven, özellikle yaşlı hastalar açısından büyük yararlar sağlayan artroskopiyle ilgili şunları söylüyor: "Geçmiş yıllarda dirsek ve / veya omuz bölgesini ameliyat etmek her zaman mümkün değildi. Şimdi bu bölgelerdeki kırılmalarda, ameliyattan çok iyi sonuçlar alındığını görüyoruz. Eskiden omuzda en sık ağrı nedeni olan rotator kas yırtıkları ,omuz çıkıkları konusunda ameliyat sonuçları çok iyi değildi. Omuz ve dirsek artroskopileri cerrahi olanakları artırdığı gibi, ameliyat sonrası normale dönüşü çok kısaltmıştır. Ameliyattan sonra omuz ve dirseği eskisi gibi kullanma olanağı yoktu. Bugün, kireçlenme ameliyatları, protez teknikleri, en az kalça ve diz kadar başarılı olmaktadır." Dr. Jesse B. Jupiter, omuz kırıklarında da başarılı ameliyat sonuçları alındığını belirterek şöyle diyor: "Omuz bölgesinde de yaşlanmaya ve kemik erimesine bağlı olarak kırıklar meydana gelebilir. Son yıllara kadar bu tip hastalara ameliyat yapmak mümkün değildi. Ancak günümüzde plak denilen, özel, küçük vidalarla kırıkları sağlam bir araya getirip tutan yeni implantlar sayesinde bu tür hastalar ameliyat edilip mükemmel sonuçlar alınabiliyor."
Geleceğin Tedavisi: Uzuv nakli
Son zamanlarda el ve diz cerrahisi konusunda büyük gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerin en önemlisi ise uzuv nakli.
Teknolojik olarak günümüzde kadavradan başka bir kişiye uzuv nakli yapmak mümkün olabiliyor. Diz ve el konusunda bu konuda yapılan çalışmalar mevcut. Ancak işlemin bugünün şartlarında uygulanabilirliği yok. Gelecek yıllarda rutin kullanıma girmesi için araştırmalar sürüyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ufuk Nalbantoğlu mikrocerrahi ile el nakli yapılabilmesine karşın günümüzde bu uygulama olanağının olmama nedenlerini şöyle anlatıyor: " Bunun en büyük nedeni; organın vücuda uyum sağlaması için bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanma zorunluluğu. Böbrek, karaciğer gibi iç organ nakli yapılmazsa hasta hayatını kaybedebilir. Ancak, el gibi dokuların eksikliği yaşamı tehdit edici değil, yalnızca psikolojiktir ve yaşam kalitesini düşürür. Bu nedenle, nakli düşünmek yerine hastanın kendi dokularından çözüm üretiyoruz. Örneğin; ölmüş bir insanın başparmağını alıp hastanın kopmuş başparmağına takmak yerine, hastanın ayak parmaklarından el parmağı yapıyoruz."