DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Köseli, guatrın yeni doğan bebeklerde de görüldüğünü belirterek, tiroit bezinin olmaması veya başka sebeplere bağlı fetüs tiroit bezinin çalışmaması halinde beyin dahil birçok organda gelişim bozuklukları görülebildiğini ifade etti.
Doğuştan olan hipotiroidlerin, devamlı veya geçici iyot kullanımı, antitiroid, ilaç kullanımı, iyot eksikliği gibi sebeplere bağlı olabildiğini belirten Dr. Köseli, "Bebeklerde tiroit bezinin olmaması veya hipoplazisi, guatr sebebidir. En çok tiroit bezinin olmaması görülür. Bazen de tiroid bezinin olmasına rağmen hormon salgısında bozukluk olabilir" dedi. Yeni doğan bebeklerde, guatrın erken dönemde teşhis edilmesinin oldukça önemli olduğunu kaydeden Dr. Köseli, yeni doğan döneminde yani doğumdan hemen sonraki 2 ile 5 gün içinde mutlaka kandan fT4, T4 ve TSH adlı hormon taramalarının yapılması gerektiğini belirtti. Dr. Köseli, bebeklerde guatr oranının 3 bin ile 4 bin doğumda bir görüldüğünü ve bununda ortalama doğan her 3 bin 500 çocuktan birine denk geldiğini söyledi. Dr. Köseli, klinik olarak çocuklarda kaba sesle ağlama, beslenme problemleri, dil büyüklüğü, kabızlık, göbek fıtığı, derinin kaba ve kuru oluşu, arka bıngıldağın çok büyük olması gibi bulguların guatrı düşündüren bulgular olduğunu, ancak bunların geç dönemde görülen ve ortaya çıkan belirtiler olduğunu belirtti. Köseli ayrıca, yeni doğan döneminde sarılığın yüksek olması ve çok uzamasının da guatr yönünden uyarıcı bir durum olduğunu kaydetti.
İlk 3 aydan sonra teşhis konulan vakalarda çocuğun zeka düzeyinin büyük oranda etkileneceğini belirten Dr. Köseli, "En geç 1 aylık dönem içinde teşhis edilip tedaviye başlanmalıdır. Tedavi ne kadar erken başlanırsa, zeka düzeyinin o kadar az etkilendiği yapılan çalışmalar göstermiştir. Kanda T3, T4, TSH, FT3, FT4 ve gerekirse tiroit ultrasonografisi, sintigrafik tetkiklerle tanı kesinleştirilir ve tiroit hormonu tedavisine hemen başlanır. Periyodik aralarla kan hormon düzeylerine bakılır ve çocuğun gelişimi takip edilir. İlaç miktarları kan hormon düzeylerine göre ayarlanır. Doğan her bebeğin kanında T4 ve TSH taraması yapılarak bu hastalığın olup olmadığına bakılmalıdır. Bu hastalığın tedavisi çok ucuz ve kolaydır yeter ki teşhiste geç kalınmasın" dedi.