Gelir Vergisi Kanununda köklü değişiklikler öngören taslak, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın işbaşı yapmasını bekliyor. Taslakla vergi oranlarında indirim de planlanıyor.
Vergi Konseyi koordinatörlüğünde bir komisyon tarafından hazırlanan yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı, Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı bürokratlarınca madde madde gözden geçirildi.
Siyasi otoritenin kararına bırakılan bazı konular, Bakanın görüşleri doğrultusunda netleşecek.
Gelir Vergisi Kanun Taslağı, son şeklini almasının ardından Başbakanlığa sevk edilecek. Maliye Bakanlığı, yeni düzenlemenin, Meclis'in 1 Temmuz'da tatile girmesinden önce yasalaşmasını hedefliyor. 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girmesi öngörülen yeni Gelir Vergisi Kanununa ilişkin yönetmelik ve tebliğlerin de yılın ikinci yarısında yayımlanması ve bu şekilde yeni yıla yeni vergi rejimiyle girilmesi planlanıyor.
Maliye Bakanı Unakıtan'ın görüşleri doğrultusunda son şeklini alacak olan Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla getirilen düzenlemelerden bazıları şöyle:
-Gelire yeni tanım: Taslakta gelir, "bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği girişim kazançları, ücretler, sermaye kazançları ve diğer kazançların safi tutarı" olarak tanımlanıyor. Yeni düzenlemede, ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarıyla arızi kazançlar, "girişim kazançları" adı altında toplanıyor. "Kiralama gelirleri, menkul sermaye gelirleri ve elden çıkarma kazançları", "sermaye kazancı" olarak değerlendiriliyor. Karşılıksız edinimlerle kazanç sayılan harcama fazlalığı da diğer kazançları oluşturuyor.
-Kentsel rantlar vergilenecek: Taslakta Anonim şirket hisseleri, menkul kıymet araçları ve ortaklık paylarıyla kentsel rantlar, "elden çıkarma kazancı" şeklinde değerlendiriliyor. Kentsel rantların vergilendirilmesindeki 5 yıllık süre de 10 yıla çıkarılıyor.
-Gayrimenkul sermaye iradı kalkacak ve yerine kiralama gelirleri gelecek. Gayrimenkul kiralarının yanı sıra, dalyanlar, mucitleri tarafından kiraya verilen ihtira beratları, telif hakları, taşınmazlardan ayrı kiraya verilen eklentiler ile her türlü tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri gibi unsurlardan elde edilen gelirler de, kiralama geliri olarak nitelenecek.
-Taslakta gelir vergisinde oran sayısı 4'den 3'e indiriliyor. Halen yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak uygulanan oranlar, yüzde 10, 20 ve 25 olarak düzenleniyor.
-Ücretlilerin vergi rejimi değişmiyor ve asgari geçim indirimi, taslakta da aynen yer alıyor.
-Zirai kazançların vergilendirilmesi. Bürokratlar, çiftçilerin vergilendirilmesinde de son sözü hükümetin söyleyeceğini belirtiyor. Taslakta, defter tutmak zorunda olup olmadıklarına bakılmaksızın, çiftçi niteliğine haiz gerçek kişilerin elde ettikleri zirai kazançların, hasılatları üzerinden vergi kesintisi yapılmak suretiyle vergilendirilmesi öngörülüyor.